Schade aan de meubelen: wie vergoedt dat?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Schade aan meubels is natuurlijk vervelend. Daarbij kunnen de kosten ook nog eens hoog uitpakken, zoals wanneer je net een nieuwe bank of televisie kapot is gegaan. Je kunt om die reden een woonverzekering afsluiten om ervoor te zorgen dat veel van deze onzekerheden worden verminderd. Een woonverzekering, bestaande uit een opstalverzekering en een inboedelverzekering, zorgt er namelijk voor dat jouw hele hebben en houden verzekerd is. Toch zijn er uitzonderingen wanneer het aankomt op deze verzekering. Hoe zit het bijvoorbeeld wanneer iemand anders de televisie kapot maakt? Je leest het hier.

Wanneer je zelf een meubel kapot maakt

Heb je per ongeluk een glas rode wijn over de bank laten vallen, of heb je in een enthousiaste poging tot Just Dance de controller door de tv gegooid? Dan baal je natuurlijk, maar gelukkig worden de kosten vergoed wanneer je de juiste verzekering hebt afgesloten. Wanneer je alleen een opstalverzekering hebt afgesloten, zal jouw meubel helaas niet vergoed worden, tenzij het direct vastzit aan het huis zelf, zoals een ingebouwde kast. Heb je een inboedelverzekering of een woonverzekering? Dan zal jouw meubel hoogstwaarschijnlijk wel vergoed worden. Een inboedelverzekering, die onderdeel is van een woonverzekering, verzekert namelijk alle spullen in huis, van de bank tot je trouwjurk. Lees hier meer over wat er nu precies verzekerd wordt bij een inboedelverzekering en hoe het in zijn werk gaat. Er worden namelijk wel een aantal regels gehanteerd bij een inboedelverzekering. Over het algemeen vergoeden ze namelijk de nieuwwaarde van het meubel. Alleen, wanneer de dagwaarde op het moment dat het meubel beschadigd raakt minder dan 40% van de nieuwwaarde is, wordt het bedrag van de dagwaarde uitgekeerd. Hierdoor kan de vergoeding dus een stuk lager liggen dan de nieuwwaarde.

Wanneer iemand anders jouw meubel kapot maakt

Laat een vriend of familielid zijn of haar koffie op het kleed vallen, of bijt zijn of haar hond een gat in de bank? Dan wordt dat niet uitgekeerd door de woon- of inboedelverzekering. Wanneer er door een ander schade wordt toegebracht aan jouw spullen, zal de vergoeding via de aansprakelijkheidsverzekering van de aansprakelijke partij lopen. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die jij aanbrengt aan een ander (zijn of haar spullen). Via welke verzekering de schade wordt vergoed, hangt dus volledig af van degene die schade aanricht. Wanneer jij een vaas bij de buren kapot laat vallen, zal dat namelijk via jouw aansprakelijkheidsverzekering lopen. Hetzelfde geldt wanneer jouw huisdier schade aanricht bij een ander. Zoek dit dus goed uit, voordat je een claim indient.

Schade aan de meubelen: wie vergoedt dat? was last modified: februari 8th, 2024 by KijkopMeubelen.nl