Een scheur in je leren meubel hoeft geen ramp te zijn!

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Scheur in leerHoe goed je ook zorg draagt voor je meubelen, een ongeluk is snel gebeurd. Zo is een scheur in leer bij een mooie bank helaas nooit helemaal uit te sluiten. Gelukkig bestaan er oplossingen voor, die niet eens al te duur hoeven te zijn. Als de scheur niet te groot is, of wanneer er een stiknaad van je bank gebroken is, kan je de reparatie makkelijk aan huis laten uitvoeren.

Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom maakten wij een overzichtje van de do’s en dont’s om een scheur in leer te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van beschadigingen

 • Een scheur kan veroorzaakt worden door slijtage wanneer er zich overmatige plooivorming voordoet. Dat gebeurt wanneer je bank te zacht is en het leer dubbel gaat liggen. Daardoor verslijt het sneller en kun je een scheur krijgen.
 • Beschadigd leder

 • Door uitdroging van het leer kan er zich craquelé vormen, waardoor er op zijn beurt weer scheuren kunnen ontstaan. Je loopt risico op craquelé wanneer de luchtvochtigheid in je huis te laag is, of wanneer je bank te weinig onderhoud krijgt.
 • Een andere veel voorkomende oorzaak van schade is het contact met sigarettenpeuken of scherpe voorwerpen zoals een schaar of kattenpootjes.
 • Een gebroken stiknaad is vaak het gevolg van een te zachte bank, of van trekken aan de armleuning bij het verschuiven van de bank.

Hoe kun je een scheur in leer voorkomen?

Zoals bij de meeste dingen, staat of valt ook hier alles met een goed onderhoud van je meubel:

 • Zorg ervoor dat je bank niet te zacht wordt, zodat je niet te veel plooien krijgt. Dit is niet alleen om een scheur in leer te voorkomen, maar ook om te zorgen dat de stiknaden niet onder te veel spanning staan, waardoor ze kunnen breken. Is je bank toch te zacht, laat hem dan weer opvullen door een specialist.
 • Zet je bank minstens een keer tot 3 per jaar in het vet. Zorg daarbij ook voor een goede luchtvochtigheid van ongeveer 55% en dan kan er weinig meer foutlopen waardoor je een scheur in leer zou krijgen.
 • Antikrasvilt

 • Wees voorzichtig bij het verschuiven van je bank. Trek nooit aan de armleuning en plaats meubelviltjes onder de poten. Op die manier kun je de bank makkelijker verplaatsen.

Scheur in leer laten repareren

Er zijn verschillende manieren om het kapotte leer van je bank te repareren. Wij sommen ze voor je op:

 • De spot-repair techniek: deze reparatie kan meestal aan huis uitgevoerd worden. Hierbij worden kleine beschadigingen zoals scheurtjes en gaatjes zo goed als onzichtbaar hersteld.
 • Deelstoffering: als niet de volledige bank versleten is, kun je enkel de stukken vervangen die slijtage vertonen. Bijvoorbeeld alleen een kapotte zitplaats of een armleuning of hoofdsteun die craquelé vertoont.
 • Stikken: ook de meeste kapotte stiknaden kunnen aan huis hersteld worden. Een goede meubelhersteller gebruikt daarvoor verschillende naaitechnieken. Als de schade te groot is, kan de herstelling in een meubelstoffeerderij gebeuren.

Heb je nog vragen of opmerkingen over scheuren in leer repareren of wilt u iets laten repareren? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op via ons contactformulier.


Een scheur in je leren meubel hoeft geen ramp te zijn! was last modified: oktober 18th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
7 comments to “Een scheur in je leren meubel hoeft geen ramp te zijn!”
7 comments to “Een scheur in je leren meubel hoeft geen ramp te zijn!”
 1. Dear All
  We would like to apply to you with a problem in our sofa. There is an rapture along the seam. If needed we can send you a photo.
  Waiting to hear from you.
  Thank you in advance,
  Yuri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *