Brandgat reparatie

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

 

brandgatBrandgat reparatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kennen we de spotrepair techniek en de weefmethode.

STOF REPARATIE MET DE SPOTREPAIR METHODE

De spotrepair methode is ontstaan in Amerika en wordt veel toegepast op stoffen bankstellen. Het is een methode die ideaal is wanneer je bijvoorbeeld een brandgat van een sigaret in je bekleding van je bank hebt gemaakt.

STOF REPARATIE VAN EEN BRANDGAT

De stofreparateur heeft een koffer vol met nieuwe stofvezels in allerlei kleuren. Vaak zit er een passende kleur al standaard in de stofkoffer. Mocht er geen passende kleur zijn dan worden de nieuwe stofvezels met elkaar gemengd tot er een passende kleur is. Hiervoor wordt een speciale zeef gebruikt waarmee de stofvezels los worden gemaakt om goed te kunnen mengen.

Eerst worden de harde randjes van het brandgaatje weggehaald om vervolgens een draagdoek onder de stof te kunnen bevestigen.

Op het draagdoek wordt eeen speciale lijm laag aangebracht. De op kleur gemengde vezels komen in een blaasflesje. Hiermee kan de stofreparateur de vezels over de lijmlaag blazen. Zodoende wordt het missende materiaal met nieuwe vezels ingelijmd.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden om de stof op het draagdoek te lijmen.
Sommigen gebruiken een teflon mat met een klein strijkijzer om de nieuwe vezels in te lijmen.

Anderen zullen een koude methode gebruiken met een daarvoor geschikte lijm.

Een spotrepair methode is het meest geschikt voor alcantara en suèdeachtige stoffen. Wanneer de schade in een weefstof zit kan met de koude methode de structuur enigszins worden terug gebracht. Ook kan het patroon in de stof hersteld worden door het opnieuw in te kleuren op de nieuwe stofvezels. Een brandgat kan op die manier netjes worden hersteld maar blijft wel zichtbaar.

STOF REPARATIE MET WEEFTECHNIEK

Er zijn niet veel mensen die deze techniek nog toepassen, omdat het een zeer arbeidsintensieve methode is, en om die reden vaak te duur. Hoe grover de stof des te eenvoudiger is het herstelwerk.

Het is een techniek die te vergelijken is met het stoppen van gebreide sokken. Vooral wanneer je dezelfde garens hebt van de beschadigde stof kun je een reparatie nagenoeg onzichtbaar maken.

Deze methode is niet geschikt voor elke bekleding zoals alcantara stoffen. Hiervoor is de spotrepair techniek de beste methode. Maar voor weefstoffen kan deze weeftechniek goed worden toegepast.

Met een lange stompe naald rijg je dezelfde of  nagenoeg dezelfde draad van een aantal cm groter dan het gat  door de stof. Vervolgens herhaal je dat, maar dan verticaal over het gat. Het afhechten: even een paar steekjes terug doen en door het ontstane  lusje heen trekken. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk maar het vereist wel veel geduld en het is nauwkeurig werk.

Tip: mocht je nou geen geschikte draad hebben om het gat te dichten, dan kun je uit de omslag van de bank nog wel een aantal draden halen die je dan kunt gebruiken.
Gaten die groter zijn dan circa 4 cm komen eigenlijk in aanmerking voor een gedeeltelijke herstoffering, omdat de schade van deze afmeting niet onopvallend gemaakt kan worden.

BRANDGAT ZELF REPAREREN

Zelf een brandgat repareren is te doen wanneer u gebruik kan maken van de weeftechniek. Bestaat de stof uit alcantara of een suède stof, dan is het beter om dit door een meubelreparatie bedrijf uit  laten voeren.

Wilt u de reparatie liever door ons laten uitvoeren?

 

Brandgat reparatie was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
28 comments to “Brandgat reparatie”
28 comments to “Brandgat reparatie”
 1. Geachte heer/mevrouw,

  Is er een prijsindicatie? Als ik bijv. Per mail een foto zou sturen van ’t brandgat?
  Ik ga namelijk niet meedoen aan uitmelkpraktijken. Ik wil wel van tevoren weten welke prijs vastzit aan een reparatie en of dit ook via mijn wa-verzekering vergoed kan worden.

 2. Ik woon in drenthe en wil graag brandgaatjes laten repareren. Heb een foto evt. Totaal 3 plekjes. Waarbij 1 plekje groter is en op foto staat. Graag kosten en mogelijkheden?

 3. Geachte heer/mevrouw,

  Ik heb 2 brandgaatjes in mijn bank zitten en deze wil ik graag laten repareren. Ik ben erg benieuwd wat de kosten hier voor zijn.

  Met vriendelijke groet

 4. Beste,

  Ik heb onlangs een brandgat in mijn nieuwe bank. Betreft een gat van ongeveer 10 mm in doorsnede. Graag hoor ik of het mogelijk is om het brandgat volledig te herstellen. Kunt u hiervan een offerte van toesturen dit ivm mijn verzekering

 5. Beste, ik heb 3 kleine gaatjes in mijn nieuwe bank zitten door het roken. De 3 gaatjes zijn niet groter dan 3mm. maar vind het zo ongelofelijk zonde. Kunt u mij een prijsopgave geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *