Meubels logen kunt u ook zelf

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

meubels logen Meubels logen wordt gedaan om meubels weer hun oorspronkelijke kleur te laten krijgen. Het is makkelijker als meubels schuren, maar ook een veel gevaarlijker om zelf te doen. Toch is het loogproces niet zo moeilijk om zelf te doen. U moet echter wel aan uw veiligheid denken en u zelf goed beschermen!

Meubels logen: wat heeft u nodig:

  • oude badkuip
  • stoffer
  • caustic soda
  • hogedrukreiniger
  • natuurazijn

Aan de slag

Om meubels te logen heeft u voor het beste resultaat bijvoorbeeld een oude badkuip nodig, waar de meubels geheel in ondergedompeld kunnen worden. De meubels zijn vaak te groot of de badkuip te klein. Demonteren van de meubels is dan de oplossing. Lukt het demonteren niet, dan kunt u het meubel met het loogmiddel natmaken met behulp van een stoffer. Dit werkt natuurlijk niet zo goed als het onderdompelen in een badkuip.

Caustic soda

Het loogmiddel maakt u door caustic soda met warm water te mengen. De verhouding is afhankelijk van het meubel dat u wilt logen. Het beste is om dit eerst te testen en te beginnen met een lage dosering. De docering verhogen wanneer nodig. Als leidraad kunt u uitgaan van circa 100 gram caustic soda op 1 liter warm water.

Twee uur logen

Meubels hebben circa twee uur tijd nodig om te logen. Na twee uur kunt het meubel uit het loogbad halen. Denk erom niet met uw blote handen! Gebruik hiervoor een ketting of touw die u voor het logen aan het meubel heeft bevestigd.

Goed laten drogen

Omdat het loogproces tot wel twee jaar kan doorgaan, moet het meubel eerst geneutraliseerd worden, voordat u het overnieuw behandelt. Anders heeft een nabewerking geen zin. Het neutraliseren kunt u doen met een oplossing van gewone natuurazijn. Eventueel kunt u dat toevoegen aan het zeepreservoir van de hogedrukreiniger.

Tijdens het logen zal er al veel van de verf, lak of was verdwenen zijn. Het schoonspoelen met de hogedrukreiniger zal het restant verwijderen. Heeft u geen hogedrukreiniger? Neem dan een harde borstel met een emmer azijnoplossing.

Neutraliseren met natuurazijn

Na het logen de meubels enkele dagen laten drogen. Vervolgens nog een keer neutraliseren met een azijnoplossing. Het hout zal dan ruw aanvoelen omdat de houtvezels gaan openstaan door het loogproces. Voordat u het meubel overnieuw gaat afwerken, moet u het eerst naschuren.
Nadelen van meubels logen

Omdat het hout door en door nat wordt, is er een kans dat eventuele houtverbindingen loslaten. Het kan dan nodig zijn om de houtverbindingen opnieuw te lijmen.

Je ontkomt er niet aan om te schuren. Een fijne korrel is al genoeg om het hout weer glad te laten aanvoelen.

Grenenhout kan grijzig worden door het logen. Opschuren vermindert dat weer, maar het kan ook een heel mooi effect geven wat u misschien wel wilt behouden.

Logen is ongeschikt voor mdf en spaanplaat. Het is ook begrijpelijk omdat het spaanplaat of mdf helemaal week wordt door het weken in een loogbad.

O ja, heeft u een badkuip gebruikt: niet meer gebruiken om te badderen. Het loogmiddel is zeer giftig en blijft in de kuip achter, hoe goed je de badkuip ook schoonmaakt.

Het loogmiddel mag niet gedumpt worden in het riool. Elke gemeente heeft hier specifieke bepalingen voor. Dit is ook één van de redenen dat mensen ervoor kiezen om het meubel te laten zandstralen.

Bescherm jezelf

  • veiligheidsbril
  • mondkap
  • rubberen handschoenen
  • oude kleding
  • emmer met een natuurazijn oplossing (neutraliseert)

 

Meubels logen kunt u ook zelf was last modified: januari 30th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Meubels logen kunt u ook zelf”
2 comments to “Meubels logen kunt u ook zelf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *