Meubels opknappen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

meubels opknappenMeubels opknappen met krijtverf

Het opknappen van meubels hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Met een likje krijtverf heb je binnen de kortste keren een compleet nieuw meubel.

Om te laten zien dat je met de minste inspanning iets leuks kunt maken, heb ik hieronder een voorbeeld van een oud vergeeld blank eiken meubeltje, dat is omgetoverd naar een schitterend brocante sieraad in uw huiskamer. De restyling heb ik gedaan met krijtverf van Annie Sloan.

meubels opknappen

Plan van aanpak:

 • schoongemaakt met water
 • accenten gekleurd met country Grey
 • basiskleur old white.

Om makkelijk te werken heb ik de secretaire op een ‘hondje’ gezet. Een ‘hondje’ is een plankje met vier wielen eronder zodat ik makkelijk overal bij kan. Ik kan dan zelf op een stoel blijven zitten en het meubeltje ronddraaien. Mocht u net zo lui zijn als ik, doe uw voordeel ermee.

De sierranden heb ik gekleurd met Country Grey om het niet te wit te maken en een speels effect te laten zien.

De vlakken heb ik ingekleurd met Old White. Vervolgens even laten drogen en net voordat het droog is, met een oude lap even de randen opwrijven.

Het bovenblad is eerst met Old White gekleurd en vervolgens wat Countrey Grey eroverheen gekwast, om vervolgens de krijtverf uit te wrijven met een oude doek.

Wanneer u kijkt naar het schrijfblad van de secretaire, dan ziet u dat het niet helemaal Country Grey is. Ik heb met een beetje verdunde old white krijtverf voorzichtig wat krijtverf aangebracht. Zodat het schrijfblad net even wat minder clean en strak wordt.

Meubels opknappen hoeft zo moeilijk nog niet te zijn. Denk dat ik al met al een uurtje tijd nodig had om dit effect te bereiken.

meubels opknappenAfwerken

Eerst de meubels opknappen en dan afwerken natuurlijk. Ik heb dat gedaan met blanke boenwas. Alleen op de horizontale vlakken heb ik dat eerst dun aangebracht met een fijne staalwol. Een nachtje laten intrekken en de volgende dag uitgewreven met een poetsdot. Het is niet nodig om het gehele meubeltje in de was te zetten. Maar wel de horizontale of liggende delen, zodat het nog makkelijker schoon te maken is wanneer er op gemorst wordt.

Toen ik het kastje aan mijn vrouw liet zien zei ze: “Dat is mooi.” Ik zeg: “Maar het is nog niet af; nog even de finishing touch.” “Maar ik vind het nu al mooi.” En dat zegt ze bij alles wat ik maak. Omdat ze Rose heet heb ik op de deurtjes een roosje aangebracht, met verdunde krijtverf dus water, Old White en wat Country Grey er doorheen.

De ingekleurde randen vond ik nog te hard en heb ik met verdunde krijtverf (Old White) wat afgevlakt. Omdat ik wat meer diepte wou, heb ik gelijk de knoppen (alleen waar je tegenaan kijkt) voorzien van wat blanke boenwas.

Eventueel kunt u met bruine boenwas nog wat accenten aanbrengen, laat je fantasie de vrije loop. Maar daar zal ik in een andere artikel graag meer over laten zien.

 

Meubels opknappen was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
12 comments to “Meubels opknappen”
12 comments to “Meubels opknappen”
  • Goedemorgen,

   Dat is mogelijk, eventueel kunt u eerst de kast met afbijt behandelen en daarna schuren.
   Het is wel zo dat met krijtverf er een gelige doorslag kan komen. Maar dat kan ook heel mooi zijn.

   mvg, Ferry de Kok

 1. Het bovenblad van ons eiken dressoir is denken we gefineerd. Kun je dat ook afschuren of afbeiten?
  Het meubel wordt af en toe ong. 1 x per jaar met pledge behandeld.
  Met welke verf of krijt kan ik alles het beste behandelen ik wil een grijzige tint, licht.

  • Pledge is funest voor meubels die je ooit nog eens wilt oppimpen. Omdat pledge siliconen bevat is het belangrijk om je meubels licht op te schuren en te behandelen met een middel die de ingetrokken siliconen kan verwijderen. Tenslotte kun je fineer maar minimaal schuren. Een collega ( meubeluniek ) heeft dat in zijn assortiment zitten. Daarna kun je het met krijtverf een andere kleur geven. Er bestaat ook een dekkende krijtwas wat nog makkelijker is om aan te brengen en je hoeft niet te schuren of het meubel af te bijten. (Wel die silliconenstop gebruiken) En ik denk ook precies in de kleur die je wilt. Kijk even op https://partsandpieces.nl/krijtwas-liming-wax-grijs-grey-500-ml. Wij hebben het niet in de webshop staan maar kunnen het eventueel wel leveren mochten er interesse in hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *