Stoel opknappen, je oude stoel een nieuwe look

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Voor veel mensen is het opknappen van meubels een hele uitdaging. De meeste mensen beginnen met tweedehands spullen, en gaan in de loop der tijd over op nieuwe meubelen. Je kunt natuurlijk een tweedehands meubel aanschaffen en – ook al ziet het er gebruikt uit – deze zelf opknappen. Misschien heb je zelf een oude kast of stoel op zolder staan, of je krijgt zoiets. Je kunt ook lekker het internet afstruinen op zoek naar advertenties of bezoek die gezellige rommelmarkten. Met het zelf opknappen van je meubels kan je het zo eigen maken als je het zelf wilt, helemaal naar eigen stijl. Je kan dit natuurlijk ook laten doen door een ervaren bedrijf.

Je oude stoel een nieuwe look

Meubels opknappen kun je op een eenvoudige manier zelf doen. Vooral van een oud meubel kun je een mooi pronkstuk maken. Bijvoorbeeld die ouderwetse stoel op zolder. Oude stoelen kunnen nog jaren mee, als je zelf stoffeert. Kijk eerst even of de stof die erop zit nog goed is of dat het vernieuwd moet worden. Misschien is de stof wel vies en stoffig dan hoef je dit alleen met goede reinigingsmiddelen schoonmaken. Wil je toch de stoel een nieuwe look geven dan vraagt het relatief weinig werk, maar levert wel veel resultaat op. Hier lees je hoe je dit klusje aanpakt.

Wat heb je nodig:

 • nieuwe stof
 • sierband
 • schuim
 • naald
 • draad
 • nietpistool
 • spelden
 • ttift
 • lijm
 • schaar
 • schroevendraaier
 • schuurpapier
 • verf, kwast en roller.

1. Bekijk het basismateriaal

Stoelen zijn op veel verschillende manieren te bekleden. Hoe je een stoel van een nieuw stofje voorziet, hangt af van wat je basismateriaal is. We gaan er nu vanuit dan je een ouderwetse stoel met gestoffeerde zitvlak hebt. Kijk goed naar de stoel: kan deze uit elkaar? Wat wil je precies bekleden? Moeten er nog veren gerepareerd worden? Maak aan de hand van de antwoorden op deze vragen een actieplan. Het is ook handig om foto’s van te voren te maken zodat je daar altijd op kunt terug vallen.

2.Haal de stoel uit elkaar

Om een stoel netjes te bekleden, is het belangrijk dat je overal goed bij kunt. Haal de stoel daarom – voor zover nodig en mogelijk – uit elkaar. Bij de eerder genoemde ouderwetse stoel gaat het vaak alleen om de zitvlak.

3. Verwijder oude stof

Haal nu voorzichtig de oude stof van de stoel. Probeer dit zo netjes mogelijk te doen. Je kunt de oude stof namelijk als mal gebruiken voor de nieuwe stof. Dan hoef je zelf niets te meten. Dit is vooral handig bij stoelen waarbij slechts één deel bekleed wordt. Leg de oude stof even aan de kant.

4. Controleer de stoel

Controleer de stoel op eventuele gebreken. Na verloop van tijd kunnen veren springen of bandjes losraken. De verf laag kan niet naar wens zijn. Dit is het ideale moment om de stoel even na te lopen en eventuele gebreken te verhelpen. Als je de stoel wilt verven of het hout wilt behandelen, zorg dan eerst dat je deze even licht opschuurt.

stoel5.Maak een nieuw zitvlak

Voor een stoel waarbij je het zitvlak opnieuw wilt bekleden, pak je eerst de oude stof. Speld deze stof op een nieuwe lap stof en knip dezelfde vorm uit deze nieuwe lap. Gebruik hiervoor een scherpe schaar, zodat de stof niet gaat rafelen. Leg het zitvlak ondersteboven op de stof, zodat de onderkant naar boven ligt. Zorg ervoor dat het zitvlak precies in het midden van de stof ligt. Gebruik het nietpistool om de stof aan één kant vast te zetten. Trek de stof vervolgens ook naar de andere kant strak en niet deze kant eveneens vast. Doe hetzelfde voor beide zijkanten. Controleer steeds goed of de stof strak staat, zodat je geen rimpels krijgt in de stof. Je kunt het zitvlak daarna weer netjes in de stoel leggen. Omdat de nietjes aan de onderkant zitten, is een verdere afwerking niet nodig. Heeft je stoel nog nooit eerder een stoffen zitvlak gehad? Knip dan eerst een stuk schuim op maat en lijm dat op het zitvlak, voor je de stof vastzet. Let op: knip de stof in dit geval wat ruimer uit, zodat je nog voldoende mogelijkheden hebt om de stof onderop het zitvlak vast te zetten.\

Zelf niet zo handig?

Ben je zelf niet zo handig? Of heb je geen tijd om zelf meubels op te knappen? Je kunt de opknapklus uit handen geven en bijvoorbeeld een stoel of een bank helemaal naar jouw smaak laten opknappen door het helemaal opnieuw te laten stofferen, het zitvlakdeel op te vullen, te reinigen, of te repareren. Wil je hiervoor een bedrijf inschakelen? Dan hoef je alleen maar een offerte op te vragen. Leg gewoon uit wat je precies wilt, dan komt het bedrijf met de beste oplossingen zodat je meubelen er weer als nieuw gaan uitzien!

 

Geschreven door Faisca van der Kleij
 

 

 

Stoel opknappen, je oude stoel een nieuwe look was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Stoel opknappen, je oude stoel een nieuwe look”
2 comments to “Stoel opknappen, je oude stoel een nieuwe look”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *