Bankstel bekleding onderhouden

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

bankstel bekledingOm de mooie uitstraling van je bankstel bekleding te bewaren is een regelmatige verzorging noodzakelijk. Hierdoor blijft de bekleding van een bankstel er fris uit zien en zo zorg je ervoor dat de levensduur word verlengd.

Invloed van zonlicht vermijden op bankstel bekleding

Bankstel bekleding verschiet van kleur onder invloed van zonlicht. Het beste is om direct zonlicht te vermijden en gebruik te maken van raambekleding als zonwering. Katoenen en linnen stoffen zijn in het bijzonder gevoelig voor verschieten. Als je veel directe lichtinval hebt, kun je bij aanschaf het beste een wollen stof kiezen. Vele stoffenleveranciers geven de lichtechtheid van een stof aan met een cijfer van 1 tot 8. Dit cijfer geeft aan in welke mate de stof lichtecht is, ofwel gevoelig is voor licht, waarbij een lager cijfer betekent dat de stof gevoeliger is voor licht.

Negatieve invloeden van buitenaf vermijden

In het dagelijks gebruik hebben we te maken met allerlei stoffen die op het bankstel terecht kunnen komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleur afgifte van jeanskleding, chips, kranteninkt en tal van andere negatieve invloeden van buitenaf zoals vetten, zuren en transpiratie die door handen, haren en andere delen van het lichaam, altijd worden afgegeven. Ook medicijngebruik kan hierop van invloed zijn. Dergelijke klachten vallen niet onder de garantie.

 • Spijkerbroeken: De samenstelling van een spijkerbroek bestaat uit 100% katoen. Een spijkerbroek is gekleurd met zeer slechte kleurstoffen om een versneld verouderings- en ontkleuringsproces te kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de bekleding van een bankstel terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Om de kans op ‘blauwe waas’ enigszins te verminderen wordt aangeraden een spijkerbroek eerst grondig te wassen voordat deze in gebruik wordt genomen.
 • Transpiratie en medicatie: Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is gezond. Hierdoor worden echter ook een aantal chemische stoffen afgescheiden, die zeer langzaam maar zeker de stof of leer kunnen aantasten en mede doen slijten. Dit gaat nog sneller bij mensen die medicijnen gebruiken. Tip: Wissel regelmatig van plek en kussens. Aantasting van de stof door bovenstaande zaken valt echter altijd buiten de garantie.

Gebruik de stofzuiger regelmatig

Wij raden je aan om de bankstel bekleding vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt . Zorg ervoor dat het mondstuk glad is en geen uitsteeksels heeft die de stof kunnen beschadigen. Strijk voorzichtig over de stof. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen.

Regelmatig de kussens opschudden en omkeren

De rugkussens van de meeste bankstellen bestaan uit fiber ofwel gesiliconiseerde holvezels. Dat zijn een soort watten die alleen maar gekeerd en goed in vorm hoeven te worden geduwd. Deze vulling is zeer veerkrachtig. In de rugkussens van enkele modellen zit danidown. Dat is een mengsel van veren met polyether staafjes. Deze kussens dienen zo’n 2 tot 3 keer per week opgeschud te worden.

De meeste zitkussens zijn gemaakt van koudschuim. Deze zijn vormvast en hoeven uitsluitend gekeerd te worden. Wij raden je aan om dit één keer per week te doen net als het stofzuigen, voor het behoud van de stof en de kussenvulling.

Scherpe voorwerpen en klittenband VERMIJDEN

Veel stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Let er op wat je in jouw zakken hebt en laat kinderen liever niet met scherpe voorwerpen op zitmeubelen spelen. Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan niet alleen afgeven. Het is bovendien harder dan de meeste stoffen en er zitten ‘spijkers’ op. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let op met bijvoorbeeld kinderschoenen met klittenband.

Losse draden terug steken

Hoe zorgvuldig de bankstel ook bekleed wordt, er kan in de weefsels altijd een draadje los komen te zitten. Naai loshangende draden met een kromme naald terug in het grondweefsel. Knip nooit losse draadjes af.

Wat te doen bij vlekken

Vlekken moeten direct verwijderd worden. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Werk van de rand van de vlek naar binnen toe. Voorkom dat u daarbij de substantie in de stof drukt. Leg daarna een vochtige theedoek op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bankstel bekleding. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Let op: nooit gaan wrijven of schrobben op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Als de vlek is opgedroogd, laat u zich dan eerst goed informeren over de samenstelling van de stof. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot meer schade.

Extra tips

Gebruik nooit zomaar een willekeurig sopje van Biotex, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Probeer het daarom eerst uit op een onopvallende plek van de bekleding. Laat na reiniging de bankstel bekleding in ieder geval volledig drogen, voordat u het meubel weer in gebruik neemt. Indien na de hiervoor genoemde behandeling hardnekkige vlekken achterblijven, laat deze dan opdrogen en kijk op www.leer-onderhoud.nl. Op deze site vindt u diverse onderhoud, reiniging en schoonmaak producten die bij elk soort stof past, waarmee je o.a. de hardnekkige vlekken kunt verwijderen Uiteraard is toepassing van dergelijke producten op eigen risico.

 

Bankstel bekleding onderhouden was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Bankstel bekleding onderhouden”
2 comments to “Bankstel bekleding onderhouden”
 1. Beste,

  ik heb meubels aangeschaft in 2016, binnen enkele weken verkleurde de bankstel en de zitstoelen. De verkleuring zit niet alleen op de plekken die onder het zonlicht vallen. De verkleuring vindt bijv ook plaats aan de onderkant van de bank en zitstoelen.

  Nu 3 jaar verder heb ik leverancier aangegeven bij mijn advocaat, deze heeft hen aansprakelijk gesteld, zij voeren aan de aansprakelijkheid niet te bekennen en vragen om een expertise.

  Graag ontvang ik van u een reactie of mijn zaak kans van slagen heeft? Zoja, graag een verzoek tot schaderapport.

  In afwachting van uw reactie, verblijf ik.

  Met vriendelijke groet,

  Esra Bal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *