Fijn zitten op een schone bank

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

fijn zitten op een schone bankDe zithoek in de huiskamer wordt intensief gebruikt. We kijken televisie, of lezen een boek maar we eten er ook. Met een bord op de benen kijken we de series op Netflix of NPO. We kruimelen en soms gaat het mis en komen er vlekken. Als een stoffen bank stinkt is het tijd voor een flinke schoonmaakbeurt.

Onfrisse geur in stoffen bank

Een stoffen zithoek kan gaan ruiken. Een onfrisse geur die dikwijls veroorzaakt wordt door onbekende oorzaken. Er loopt geen kat of hond in jouw huis die een plas heeft gedaan. Als je van een sigaret houdt dan is dat misschien wel de oorzaak van de muffe geur. Tabaksgeur trekt vooral in stoffen zoals een zitbank of gordijnen. Het is wel belangrijk om de bron van het kwaad te ontdekken.

De bron is meestal een ongelukje

Een vlek wordt meestal veroorzaakt door een ongelukje. Een glas wijn die valt of er is mayonaise gevallen van het bord met frites. De eerste reactie is met een servet te gaan deppen. Wat overblijft is een lelijke vlek die lastiger te verwijderen is. Meestal is die plek ook nog eens op een prominente plek op de bank. Er zijn wat huis mogelijkheden om de plek te behandelen.

Soda en azijn

Soda is een schoonmaakmiddel wat voor de meeste vlekken een oplossing biedt. Een hete soda sop kan wonderen doen door gewoon te deppen met een doek of spons. Schoonmaakazijn kan ook helpen vooral voor geuren te laten verdwijnen. De azijngeur verdwijnt snel en het resultaat is dat de oorspronkelijke vieze geur verdwijnt. Schoonmaak azijn heeft wel enige inwerktijd nodig.

Er zijn ook professionele schoonmaakmethoden. Het betreft dan een dieptereiniging waarbij al het vuil in de stof wordt vrijgemaakt en verwijderd. Een ozonkuur of een enzymenbehandeling zorgt voor een frisse bank. Deze reiniging kun je niet zelf maar moet je dus overlaten aan professionals. Hier zijn kosten aan verbonden en die zullen altijd minder zijn dan een nieuw bankstel kopen.

Fijn zitten op een schone bank was last modified: maart 30th, 2021 by Kim Sneijder