Leer en onderhoud

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

LEER SOORTEN

Leer is één van de mooiste producten om uw bank mee te bekleden; gemaakt van voornamelijk runderhuiden, kalverhuiden en schapenhuid. Het bewerken van een huid tot bruikbaar leder voor uw bankstel duurt circa drie weken.

Zoals u al begrijpt zijn er niet veel verschillende ledersoorten maar wel veel verschillende bewerkingen, met ieder zijn eigen uitstraling en leder onderhoud advies.

Een runderhuid wordt in de meubelindustrie verdeeld in drie lagen. De bovenste en onderste laag wordt verwijderd waardoor de bruikbare lederhuid overblijft. Dit wordt ook wel nerfleder genoemd.

Op basis van afwerking kennen we de volgende ledersoorten.

• Vol-aniline leder
• Semi-aniline leder 
• Gedekverfd leder
Nubuck leder 
• Old Saddle leder
• Schapenleder
• Wax en/of geolied leder
• Pull-Up leder (o.a. By-cast)
• Pilotenleder
• Microleder
• Leatherlook (imitatieleder)

VOL – ANILINE LEER

Dit leder is het meest natuurlijke nerfleder wat er te verkrijgen is. Kenmerkend zijn de littekens die duidelijk zichtbaar blijven. Maar ook de kleurschakeringen zijn een kenmerk van dit leder. Omdat dit leder alleen een vatverving heeft gekregen is het verder onbehandeld en daardoor ook erg kwetsbaar voor vuil, vet, vocht en zonlicht. Preventie is dan ook de enige en beste methode om dit leder te beschermen.

Onderhoudsadvies:

SEMI – ANILINE LEER

Ondanks dat dit leder nog erg dichtbij het natuurlijk leer staat, zoals vol aniline leder, heeft het door een dun laagje transparante lak een bescherming gekregen tegen vervuiling. Het is om die reden dan ook veel praktischer in gebruik dan vol–aniline leder. Je kunt nog wel littekens, insectenbeten en andere onvolkomenheden terugvinden in de huid.

Onderhoudsadvies:

GEDEKVERFD LEDER

Gedekverfd leder heeft een gekleurde toplaag gekregen. Insectenbeten en littekens vallen hierdoor veel minder op. Ook geeft de toplaag een extra bescherming waardoor je weinig problemen zult ondervinden.

Onderhoudsadvies:

NUBUCK LEER

Nubuck leder is hetzelfde als vol-aniline leder, met dat verschil dat de bovenkant van de huid is opgeschuurd. Het heeft verder dezelfde eigenschappen als vol-aniline leer. Preventie is dan ook hier de beste methode om het leder mooi te houden.

Onderhoudsadvies:

OLD SADDLE LEER

Old Saddle leer wordt plantaardig gelooid en heeft een gepatineerde uitstraling met een handwish effect. Hoe ouder het leder wordt, hoe mooier de uitstraling gaat worden. Het is belangrijk dat je dit leer nooit met water of een ongeschikt reinigingsmiddel gaat schoonmaken. Anders zal de gepatineerde en wasachtige afwerking verloren kunnen gaan.

Onderhoudsadvies: 

Schapen leer

Onderhoudsadvies:
• Old Saddle Wax (leverbaar in verschillende kleuren)
• Natural Leather Cleaner

WAX / OLIE LEDER

Ook dit leder is meestal vervaardigd uit vol-aniline leder. Met plantaardige oliën wordt de ondergrond donkerder gemaakt, om vervolgens afgewerkt te worden met hete olie of was. Je herkent dan het zgn. Pull up effect. Wees voorzichtig met schoonmaken, dus niet te hard boenen.

Onderhoudsadvies:
• Leather Wax & Oil set

• Natural Leather Cleaner<

PULL UP LEDER

Met Pull up leder wordt veelal bedoeld: een leder kwaliteit die voorzien is van een hele zware Polyurethaan laag. Dit kan een PU lak zijn of een folielaag.

Onder dezelfde noemer kunnen we ook het Bycast leder noemen dat gemaakt is van gerecycled leer voorzien van een Polyurethaan of folielaag.

Nadeel is dat het type leer meestal niet lang mee gaat. En na verloop van tijd er zelfs spontaan scheurtjes in kunnen ontstaan.

Onderhoudsadvies:

 Leatherlook Clean & Care

leer

 

Leer en onderhoud was last modified: december 21st, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *