Meubelonderhoud

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Winkeldisplay_oranje_normaal1-112x300

Meubelonderhoud en reinigen van meubels vereisen een klein beetje basis kennis over de meest gebruikte afwerkmogelijkheden van meubels. Dus even alle afwerkmogelijkheden op een rijtje

 • lak
 • olie
 • was
 • onbehandeld
 • kunststof
 • Rvs
 • Natuursteen

ONDERHOUDEN VAN ZITMEUBELS              

 • gedekverfd leder
 • semi aniline leder
 • vol aniline leder
 • geschuurd leder
 • PU leder
 • Geolied of wax leder
 • leatherlook of imitatieleder
 • natuurlijke stoffen
 • synthetische stoffen

KENMERKEN VAN DE VERSCHILLENDE AFWERKMOGELIJKHEDEN OP HOUT ZIJN

LAK

Gelakte meubels herkent u aan een egale vaak glanzende beschermlaag. De glansgraad kan variëren van mat naar hoogglans. Wanneer het meubel is afgewerkt met een matte lak is het vaak gevoelig voor glimplekken. Het meubel voelt wel glad aan.

OLIE

Geoliede meubels herkent u aan een natuurlijke uitstraling van het hout. Wanneer u met uw hand over het meubel strijkt voelt u kleine oneffenheden in het hout. Het meubel voelt over het algemeen matig glad aan.

WAS

Een waslaag kan zowel dof als glanzend zijn. U herkent het aan een wat vettig voelend oppervlak. Normale gebruikssporen zijn al gauw na enige tijd zichtbaar. Denk maar aan kringen op een bijvoorbeeld een tafel.

ONBEHANDELD

Onbehandeld hout is vaak eenvoudig te herkennen door de natuurlijke houtkleur. Het oppervlak voelt stroef aan en vocht trekt gelijk in het hout wat een tijdelijke donkere vlek geeft.

KUNSTSTOF

Een meubel kan afgewerkt worden met een interieurfolie of melamine. Vaak zijn dit goedkope meubels met een onnatuurlijke uitstraling. Alhoewel in sommige gevallen het verschil toch niet te onderscheiden is door een leek. Wanneer u aan de randen van bijvoorbeeld een tafel voelt, kunt u een dun randje voelen in veel gevallen kunt u het ook zien.

RVS

Ziet eruit als metaal en wordt gebruikt voor accenten zoals deurknoppen, sierranden of poten.

NATUURSTEEN

Natuursteen kan poreus zijn waardoor het zeer makkelijk vuil opneemt.

KENMERKEN VAN MEUBELSTOFFERING

GEDEKVERFD LEDER

Gedekverfd leder is voorzien van een egale ingedrukte nerfstructuur, waardoor natuurlijke oneffenheden zoals littekens of insectenbeten nauwelijks of niet zichtbaar zijn. Meestal is de uitstraling mat en voelt het leder glad aan..

SEMI ANILINE LEDER

Semi aniline is voorzien van een dunne transparante coating. Natuurlijke oneffenheden zijn zichtbaar. Semi aniline leder oogt vaak wat mat en voelt enigszins glad aan.

VOL ANILINE LEDER

Vol aniline leder laat duidelijk alle natuurlijke oneffenheden in de huid zien. Denk aan littekens, insectenbeten, mestplekken etc. Een vochtige plek blijft lang zichtbaar en elke keer als u iets morst, trekt het in het leder.

GESCHUURD LEER

Ook wel nubuckpilotenleer of suède genoemd, is duidelijk herkenbaar aan de op fluweel gelijkende uitstraling.

PU LEER

Pull up leder is vaak rood, zwart of bruin van kleur met een zeer sterk glanzende afwerklaag.

GEOLIED EN WAX LEER

Dit leder heeft een stoer en robuust uiterlijk. Is erg gevoelig voor krassen waardoor het gauw een doorleefd effect laat zien. Kleine oneffenheden in het leder hoort bij dit type leder.

LEATHERLOOK

Meestal heeft leatherlook een onnatuurlijke uitstraling. Wanneer u het materiaal dubbel vouwt en over elkaar rult voelt het dun en korrelig aan.

NATUURLIJKE STOFFEN

Stoffen van natuurlijke vezels zoals wol, katoen en linnen zijn erg lastig te reinigen. Preventie is dan ook aan te raden met Protexx.

SYNTHETISCHE STOFFEN

Synthetische materialen zijn over het algemeen veel beter te onderhouden en te reinigen.

MEUBELONDERHOUD PRODUCTEN

In de meubelbranche bestaat voor nagenoeg elk materiaal dat gebruikt wordt om meubels mee af te werken, een specialistische reiniging en/of onderhoudsproduct. Hierdoor wordt meubelonderhoud een stuk eenvoudiger gemaakt.

Deze meubelonderhoud producten zijn speciaal afgestemd om uw meubels veilig in topconditie te houden. Wanneer u een bepaald product naar volle tevredenheid gebruikt, dan is het verstandig om dit meubelonderhoud product te blijven gebruiken. Omdat meubelonderhoud producten van verschillende fabrikanten kunnen komen, verschillen ze van samenstelling.

Bij het kiezen van het juiste meubelonderhoud product voor uw meubels, moet u weten uit wat voor materiaal het meubel bestaat. Immers, niet elk meubelonderhoud product kan veilig op elk materiaal worden gebruikt.

Vaak kunt u deze informatie terugvinden op uw aankoopbon. Twijfelt u, neem dan gerust even contact op met ons voor het juiste meubelonderhoud.

Belangrijk is in ieder geval om siliconenhoudende producten niet te gebruiken. Mocht er een reparatie nodig zijn dan kan een siliconenhoudend product het resultaat van een reparatie nadelig beïnvloeden.

WELK MEUBELONDERHOUD PRODUCT BIJ WELK MATERIAAL GEBRUIKEN

 

Meubelonderhoud was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl