Meubels in de was zetten

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Was werd vroeger veel gebruikt om meubels te beschermen. Na enkele jaren minder populair te zijn geweest – omdat meubels steeds onderhoudsvriendelijker worden gemaakt – wordt het tegenwoordig toch weer meer gebruikt bij ‘gereutelde’ meubels. Niet alleen vanwege de bescherming die het geeft maar ook vanwege het mooie effect.

NIET TE VAAK IN DE WAS ZETTEN

Meubels moet je zeker niet te vaak in de was zetten. Het is ook niet voor alle meubels nodig; behalve voor antieke meubels die gepolytoerd zijn. Daarnaast wordt het nog wel eens gebruikt bij gerestylde meubels, of meubels met een brocante uitstraling. Deze moet je wel beschermen om een mooie uitstraling te behouden. Hoe vaker u uw meubels in een nieuwe waslaag zet, hoe dikker de waslaag uiteindelijk wordt en dat resulteert in een vlekkerig oppervlakte.

GOED REINIGEN VOOR EEN NIEUWE WASLAAG WORDT AANGEBRACHT

Elke nieuw opgebrachte waslaag maakt de oude laag weer zacht en veroorzaakt daardoor vlekken en strepen. Om te voorkomen dat er een te dikke laag op uw meubels komt, is het belangrijk om, na elke twee keer dat u de meubels heeft behandeld, u uw meubels eerst reinigt met woodclean. Met woodclean kunt u de oude lagen verwijderen waardoor het resultaat van een nieuw opgebrachte laag veel mooier is. U voorkomt met het reinigen dat vuil in de bestaande lagen wordt ingewreven, zodat al het werk niet voor niets is geweest.

WASLAAG OPBRENGEN

  • Eerst goed reinigen met woodclean
  • Neem een zachte katoenen doek en wrijf het oppervlak eerst in met de was.
  • Met een zachte borstel maak je lange halen met de houtnerf mee. Let erop dat je geen sporen nalaat.
  • Laat de was een paar minuten goed intrekken. Nu kun je met een zachte doek de was stevig in het oppervlak wrijven. Denk erom, altijd met de houtnerf mee.
  • Neem een schone zachte katoenen doek en poets het oppervlak op. Gelijk als je een tafel wilt politoeren of in de olie wilt zetten

KLEUREN WAS

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kleuren was. De meeste kleuren zijn ontwikkeld om oude meubels te kunnen restylen. Sommige mensen maken voor het restylen van oude meubels hun eigen kleur was. Door aan een blanke of transparante was kleurpigmenten toe te voegen.

Het meest gebruikt is toch wel de donkerbruine antiekwas of een transparante was.

VOORDELEN

Voordelen van het goed onderhouden van uw meubels, is dat het hout beschermd wordt door invloeden van buitenaf. Daarnaast is het ook makkelijker om eventuele vochtkringen te verwijderen. Even de oude laag goed reinigen en een nieuwe laag opbrengen.

TIP

Het is niet altijd nodig om telkens een nieuwe laag op te brengen, wanneer uw meubels wat doffer beginnen te worden. In veel gevallen volstaat het om de kast met een pluisvrije doek even op te wrijven. Zoals u bijvoorbeeld een tafel in de olie zet.

was

 

Meubels in de was zetten was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *