Nubuck, Suède en Pilotenleder Onderhouden

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Nubuck-, suéde- en pilotenleder onderhoud, begint bij preventie omdat deze ledersoorten zeer moeilijk te reinigen zijn. Het is dan ook belangrijk om deze leder kwaliteiten regelmatig te voorzien van een textile & leather protextion. Hiermee voorkom je een hele hoop leed. Het is zeker geen garantie dat het bankstel niet vies kan worden maar, als je er tijdig bij bent, voorkom je dat het vuil in het leder trekt. Dan is het vuil nog redelijk eenvoudig te verwijderen.

NUBUCK LEDER ONDERHOUDEN

Nubuck leder ontstaat door het bovenste laagje van de huid te schuren of te slijpen, waardoor de toplaag een zacht karakter krijgt. Het heeft een zeer natuurlijke uitstraling maar is ook zeer kwetsbaar. Omdat het nubuck leder niet standaard met een impregneermiddel wordt behandeld is het zeer gevoelig voor vuil.

Heb je het leder toch niet geïmpregneerd dan kun je het nubuck leer reinigennubuck leer reinigen met een naturel leather reiniger. In sommige gevallen kun je een beetje wasbenzine gebruiken maar controleer dit eerst op een onopvallende plek, want je kunt met wasbenzine ook de kleur van het leder verwijderen. 

SUÉDE ONDERHOUDEN

Suéde wordt eigenlijk niet veel meer gebruikt door de meubelindustrie. Het lijkt erg op nubuck leder met dat verschil dat niet de haarzijde wordt gebruikt als bovenkant van het leder, maar de vleeszijde van de huid. De vleeszijde wordt dan goed gereinigd en aniline gekleurd om vervolgens geschuurd te worden. Het voelt wat stugger aan dan nubuckleder.

Net als bij nubuckleder kun je gebruik maken van een naturel leather cleaner. Heb je een vlek die je te lang hebt laten zitten, dan kun je het suède reinigen met multi cleaner. Dit is een zeer intensief reinigingsmiddel. Dus ook weer eerst uitproberen op een onopvallende plek, omdat je anders kans hebt de kleur van het suède te verwijderen.

PILOTENLEER ONDERHOUDEN

Pilotenleer lijkt erg op suède en wordt ook van de vleeszijde gemaakt. Na het aanbrengen van een speciale toplaag wordt het leder bewerkt door het te kraken waardoor het grillige effect wordt verkregen.

Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde verhaal als met ander geschuurd leder. Hoewel er ook wel goede resultaten te behalen zijn met een stoomreiniger.

OPFRISSEN VAN GESCHUURD LEDER

Eigenlijk wordt een stoom reiniger meestal afgeraden omdat de stoom vlekken juist kan fixeren. Maar ga je een heel bankstel reinigen, kan een stoomreiniger uitkomst bieden. Hou wel voldoende afstand tot het oppervlak van circa dertig cm. Voordeel is dan dat het geschuurde leder lekker opfrist. Een andere bijkomstigheid is dat je eventuele nare geuren kunt neutraliseren. Dit werkt zeker niet op glad leder. En net als met alles: eerst uitproberen op een onopvallende plek zoals de achterkant van een bank die tegen de muur staat.

NUBUCK, SUÈDE EN PILOTENLEDER ONDERHOUDEN

Het best kun je ervoor zorgen dat je een nubuck kit in huis hebt. Hier zit een textile & leather protector in om het geschuurde leder te impregneren. Verder vind je een naturel leather cleaner waarmee je snel een vlek kunt verwijderen. Maar er zit ook een nubuckspons in. Door regelmatig gebruik van een nubuckspons kun je het fluwelen uiterlijk van de bank behouden. Vooral op veel gebruikte zitplaatsen zal het fluweelachtige uiterlijk veranderen in gladde lelijke zitplekken. Met een nubuckspons kun je dan de platgezeten vezels weer ophalen.

Zelfs intensieve vlekken kun je met het bijgeleverde nubuckgom verwijderen mits je niet te lang wacht. Heb je zo’n nubuckkit in huis dan weet je zeker dat je een eerstehulp kit in huis hebt, die je in nood meteen kunt gebruiken, om zo te voorkomen dat vlekken blijvende schade aan het bankstel aanrichten.

onderhouden

 

Nubuck, Suède en Pilotenleder Onderhouden was last modified: november 28th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
4 comments to “Nubuck, Suède en Pilotenleder Onderhouden”
4 comments to “Nubuck, Suède en Pilotenleder Onderhouden”
 1. Goedemiddag,
  P.A. Oste.
  Mijn vraag : een bank een cognac kleurige ?van stof + piloten leder heeft in de zon gestaan
  Stof en leder zijn
  “Verschoten” is het leder weer goed te
  Te krijgen. ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *