Tafel in de olie zetten

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

tafel in de olieBen je een iemand die zijn tafel wil oliën, maar niet goed weet hoe je de klus moet klaren? Zoek dan niet verder! Hier is een gemakkelijk blog die je stap voor stap laat zien hoe je makkelijk je nieuwe of oude tafel een gezonde glans kunt geven.

Weet je al hoe het werkt en wil je meteen de juiste producten hebben? Klik hier voor de complete set.

Meubels in de olie zetten

Tafel in de olie zetten = stijlvol. Tafel vol kringen en vlekken = minder stijlvol. Time to re-oil, baby!

Stel hebt een mooie onbehandelde tafel in de olie gezet, maar na verloop van tijd zit de tafel vol met kringen en vlekken. Dan wordt dan tijd om de tafel opnieuw in de olie te zetten.

 

Maar hoe zet je de tafel in de olie op de juiste manier? Wij geven tips zodat je tafel of ander houten meubel er weer als nieuw uitziet.
 

Wat heb je nodig:

Pakket Woca Diamond om je tafel in de olie te zetten.

 • Olie
 • Pluisvrije doeken zoals katoen
 • Schuurpapier korrel 280 – 220
 • Schuurblok

Je kunt natuurlijk alles apart aanschaffen, maar wij zouden aanraden om het complete pakket van Woca Diamond Oil Active Box te kiezen.

Vooral als je voor de eerste keer aan de slag gaat is deze set echt een uitkomst. Om het helemaal leuk te maken krijg je van ons 4 euro korting als je de kortingscode a href=”https://www.leer-onderhoud.nl/winkel/woca-diamond-oil-active-box/” rel=”noopener” target=”_blank”>KijkopmeubelenWoca gebruikt!

Werkwijze

Om de tafel opnieuw in de olie te zetten kun je het beste de volgende stappen volgen:

Schuren

Veel mensen zijn er een beetje huiverig voor, maar als je het beste resultaat wilt gaan moet je de tafel eerst opschuren met een fijn schuurpapier. Hiervoor gebruik je het beste een korrel 280 schuurpapier en wikkel het om je schuurblok. Borstel dan lichtjes met de lengte en de houtnerf mee om ervoor te zorgen dat er geen verrassingen onder die gladde oppervlakken schuilen!

Schuurpapier om een blok heen gewikkeldSchuur tot alle krassen zijn verdwenen. Een gladde afwerking is het doel, dus ga door met schuren tot je meubel alle krassen verdwenen zijn. Pas alleen op voor ongeplande dips en dalen – blijf logisch nadenken om ervoor te zorgen dat je geen kuil in je tafel schuurt.

Als je geen zin hebt om te schuren kun je woodclean gebruiken om zo de oude olie laag te verwijderen. Maar wanneer de tafel toch gebruikssporen vertoont, is schuren altijd de beste optie. Dus we raden aan alleen woodclean te gebruiken als de tafel er nog vrij netjes uit ziet.

Olie

Nu je je tafel geschuurd hebt, is het tijd voor een diepe duik in de wereld van het oliën! Begin met een droge doek en smeer je tafel royaal in met de olie. Zorg ervoor dat je ook al die stiekeme hoekjes aanpakt; niemand houdt van een onafgewerkte look. Denk aan de randen, kopse kanten en onderkanten. Als je klaar bent, pak je een andere katoenen doek en poets je alle resten weg.

Na ongeveer een half uur is het goed om weer een schone doek te nemen en dan de laatste resten weg te poetsen. Je tafel zal er weer schitterend uit zien.

Welke olie?

Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste olie. Je kunt bijvoorbeeld een kleurolie nemen of gewoon een blanke olie.

Er zijn verschillende soorten olieën die je kunt gebruiken:

 • Structuur olie – maakt het hout iets donkerder
 • Greenfix olie – is een nagenoeg blanke olie en verkleurt het hout bijna niet
 • Mat polish – laat geen glans achter en maakt glimmende plekken weer dof
 • Kleurolie – verkrijgbaar in verschillende kleuren

Tip om snel een fantastisch resultaat te krijgen

Het makkelijkste product om zelf je tafel eens helemaal opnieuw goed in de olie te zetten en weer prachtig op kleur te brengen is deze complete kit.

Pakket Woca Diamond om je tafel in de olie te zetten.Geef je tafel een totale make-over met dit ongelooflijke product! Met 9 stijlvolle kleuren om uit te kiezen en gemakkelijk te gebruiken instructies, kunnen zelfs de meest uitdagende doe-het-zelvers het uiterlijk van een deskundige vakman nabootsen.

Wanneer je gewoon op zoek bent naar een beetje regelmatig onderhoud, dan is een mooie kleurolie voldoende – maar als je tafel een al lang geen onderhoud meer heeft gehad, dan is dit precies wat je nodig hebt!

We hebben dit product op de proef gesteld en het slaagt met vlag en wimpel! Het is beslist de topper als het gaat om het opknappen van houten meubelen.

Omdat we zo tevreden zijn krijg je van ons 4 euro korting als je de kortingscode KijkopmeubelenWoca gebruikt.

Heb je na dit blog toch nog vragen? Schroom niet maar neem gewoon even contact met ons op!

 

Tafel in de olie zetten was last modified: april 5th, 2023 by KijkopMeubelen.nl
235 comments to “Tafel in de olie zetten”
235 comments to “Tafel in de olie zetten”
  • Goedendag, wij hebben een noten houten tafel in de olie.
   Na een aantal jaren was deze niet zo mooi meer. Mijn man heeft deze flink afgeschuurd en daarna in de olie gezet. Prachtig was hij weer, maar nadat we hebben gingen gebruiken kwam er overal waar wat gestaan had, kringen op de tafel, ondanks gebruik van tafelkleed met eten en onderzetters. Er is inmiddels een jaar overheen, de vlekken vervaagden weer wat, maar mooi was andets. Daarom afgelopen weekend weer geschuurd en in olie gezet. Uitgewreven, 48 uur gewacht.
   Nu zet ik net een bord op de tafel( niet warm) en wederom gelijk een kring. Met geoliede diek iets kunnen vervagen, maar wat doen wij verkeerd??? We durven de tafel niet te gebruiken nu. P.s: olie van quartier, meubelolie gebaseerd op natuurlijke grondstoffen
   Groet, Karin

 1. Ik heb een wortel noten(klassiek) eethoek en salontafel

  Nu zit er in me eethoek blad wat kringen

  Kan ik die gewoon schuren ?

  En welke olie kan ik dan het beste gebruiken om het juiste resultaat terug te krijgen

  Mvg andrea

 2. Ik heb een eiken houte tafel. Iemand heeft hier een olie achtige substantie op gelekt waardoor er een plek op zit. Moet ik nu de hele tafel schuren en opnieuw oliën? En ik heb gehoord dat lijnzaadolie op den duur een soort harslaag geeft. Klopt dit en kan ik iedere soort lijnzaadolie gebruiken? Is het een probleem als ik het olie proces het eerste jaar heel veel doe zodat de tafel verzadigd raakt?

  • Het beste is inderdaad de tafel te reinigen met (woodclean) en schuren met staalwol in de lengte van de houtnerf.
   Daarna kunt u de tafel met olie behandelen, bijvoorbeeld greenfix. Veel olie soorten bevatten lijnzaadolie en dat geeft inderdaad een soort harslaag af. Het is niet nodig om overdreven veel de tafel te behandelen omdat het hout een verzadigingspunt heeft.Drie tot vier keer per jaar is al veel.Elke keer dat u de tafel behandeld moet u de tafel reinigen met woodclean omdat de oude hartslaag juist verwijderd moet worden. Laat u dit zitten ontstaan er doffe plekken na verloop van tijd. Omdat er in de harslag zoals u dat zegt vuil gaat zitten wat dan vermengt wordt met de nieuwe olie laag. Zie het als een soort buffer om uw tafel tegen vervuiling te helpen beschermen. Voor de juiste producten kijk eens op http://www.leer-onderhoud.nl ook voor hout reiniging en onderhoudsmiddelen.

   • Hoi Ferry, dank voor je antwoord. Ik heb de olie en de cleaner al in mijn mandje zitten. Even voor mijn beeld, hoeveel olie moet ik hebben voor +/- 2m? En je zegt staalwol. Is dat voor de gehele opervlakte of alleen voor de plek en de rest met een schuurpapiertje?

    Oh en ik neem aan geen staalwol van de ah of zo toch?

    Nogmaals bedankt voor je hulp.

    • Aan 1 flesje heb je genoeg voor de komende jaren. Je hebt maar heel weinig nodig. Staalwol van de bouwmarkt en dan de fijnste nemen 0.000 Echt schuren met schuurpapier kun je alleen doen als je zeker weet dat de tafel massief is. Als dat niet zo is schuur je al gauw teveel weg. Dus in eerste instantie alleen staalwol gebruiken. Je kunt proberen om eerst even de vlek zelf te doen, je ziet dan al gauw of de hele tafel moet doen. Wanneer je even een foto mailt naar info@meubelvisie.nl kan ik je misschien nog beter op weg helpen.

 3. Beste Ferry,
  Hierboven schrijft u dat structuurolie het hout iets donkerder maakt, maar op de site leer-onderhoud lees ik dat het juist de natuurlijk kleur behoudt. Bij Greenfix staat daar juist geschreven dat het het hout iets donkerder maakt. Dus ik vroeg me af wat er juist is.

  • Een kleine verkleuring is altijd mogelijk maar de verkleuring is minder sterk als met Greenfix.Is het de bedoeling zo min mogelijk verkleuring te krijgen. Geeft structuurolie minder verkleuring als greenfix.

 4. Beste Ferry,
  Wij hebben onlangs een massief houten tafel gekocht van Vincent Shepard. Het blad werd afgewerkt geleverd met natural Oak Oil. Na enkele dagen constateer ik dat er al vette vingervlekken op het blad te zien zijn. Dat stoort mij enorm, omdat de tafel bloot staat, en het is niet de bedoeling om daar altijd maar weer een tafellaken op te leggen. Ik heb de firma gecontacteerd en zij zeggen mij de tafel te reinigen met een vochtige doek en wat milde zeep. Dat deed ik ondertussen al, maar de vette vlekken blijf je zien. Daarna moet ik de tafel 1 à 2 maal onderhouden met onderhoudsolie voor parket. Kan u mij vertellen hoe ik deze vette vlekken kan verwijderen en, hoe ik dit in de toekomst verder moet onderhouden, met welke olie zonder dat de tafel gaat glanzen en donkerder wordt. Alvast bedankt.

 5. Hallo Ferry,

  Wij hebben een massieve eikenhouten tafel gemaakt. Nu wil ik die in de olie zetten. Hij mag iets donkerder van tint worden.maar de structuur moet blijven. De tafel is nog nooit behandeld. Welke olie kan ik dan het best gebruiken?

 6. Beste Ferry,

  Ik heb een massief notenhout tafel. Hiervoor heb ik van de winkel Greenfix olie gekregen. Om een waterkring te verwijderen heb ik deze licht opgeschuurd met de meegeleverde staalwol en vervolgens de volledige tafel in de olie gezet. Nu merk ik dat het plekje dat geschuurd is, veel meer glimt dan de rest van de tafel. Er is een glimmend plekje ontstaan dat ook veel zachter aanvoelt. overage tafel voelt ruwer aan. hoe kan ik dit verhelpen? En wat heb ik fout gedaan bij het opschuren? Ik had begrepen dat je plaatselijk kon schuren.

 7. Beste Ferry,

  Wij willen een tafel van onbehandeld (en nieuw) steigerhout kopen, en deze zelf behandelen en een kleur geven die goed past bij rest van de woonkamer. Het hout is wel al geschuurd.
  Welke stappen kan ik het beste ondernemen en met welke producten? Eerst een beits en dan een kleurolie? Of eerst met de Woodsealer behandelen? En wat is het verschil tussen kleurolie en een kleur wash?
  Alvast bedankt!

 8. Beste Ferry,

  We zijn dit weekend op zoek naar beits olie, ipv dit online te bestellen, maar kunnen alleen óf beits óf houtolie vinden; de combinatie “beits olie” is niet echt bekend… Is er een groot verschil tussen beits (transparant met kleur) en beits olie?

  Vriendelijke groet,

  Tessel

 9. Beits en beisolie is verschillend en heeft ook een verschillend effect. Maar ook met beits kun je een tafel behandelen daarna zou je de tafel dan in de was kunnen zetten. Ik zou wel op de onderkant even testen wat het effect is voordat de hele tafel gaat doen. Voor steigerhout zijn er ook speciale producten in de handel. Meestal wel te koop in een bouwmarkt

 10. Beste Ferry,
  Wij hebben een Amerikaanse notenhouten tafel overgenomen. De tafel is van echt hout en nog nooit behandeld. Heeft w.s in de zon gestaan. De poten zijn donkerder dan het blad. De tafel mag van ons donkerder worden. Welke olie moet ik dan gebruiken?
  Alvast bedankt,
  Olga

 11. Hallo. Kan ik ook druivenpit olie gebruiken. Dat gebruik ik altijd voor mijn houten brood/kaas/snack/etc planken en kan deze goed afnemen met natte doek. Heb de planken wel 2 a 3 keer ingeolied voor gebruik 😉

 12. Dag Ferry,

  Wij hebben ee blank eiken tafel(massief) die we steeds met kleurloze olie behandeld hebben. We zijn intussen uitgekeken op blank eiken en willen dat het White wash wordt. Wat moeten we dan precies doen en wat hebben we nodig? Hoop dat je ons verder kunt helpen. Dank alvast!

 13. Hallo,

  Ik heb een vraagje over mijn prachtige eikentafel van nog geen 4 maanden oud. De tafel hebben wij laten maken zoals wij die wilde en is in de was gezet. Nu hebben we het afgelopen weekend bezoek gehad en zitten er vetvlekken in de tafel. Ik ben ten einde raad en heb geen idee hoe ik deze eruit kan krijgen, heeft u misschien tips?

 14. wij hebben een glanzende kersenhouten tafel maar helaas heeft iemand er vorige week een hete pan op vochtige doek op gezet met als gevolg een grote witte plek. Wat kan ik doen om dit eruit te krijgen?
  Alvast mijn hartelijke dank!

 15. Goedemorgen, ik heb een teakhouten salontafel waar doffe vlekken inzitten, hoe krijg ik deze vlekken weg en mijn tafel overal weer gewoon mooi in de olie? Want als ik nu mijn tafel inwrijf met olie, blijf je toch die doffe vlekken zien.

 16. Beste Ferry,

  Ik heb een tafel van vloerbalken in een grijze was/verf kleur. Wil deze voorzien van een beschermende olielaag. Liefst een matte olie. Maar voornamelijk onderhouds vriendelijk, in het schoonmaken van tafel bij eventuele vlekken/vocht en opnieuw aanbrengen ervan. Welke olie kan ik het beste gebruiken? Eveneens beitshout dat voor steigerhout wordt gebruikt of toch een andere? Alvast bedankt.

 17. Beste Ferry,
  Wij hebben onze blank eiken tafel geschuurd en opnieuw in de greenfix gezet, prachtig resultaat.
  Iemand raadde ons aan er nu ook houtzeep overheen te doen voor nog meer bescherming, ook zou een volgende serie vlekken er gemakkelijker af te halen zijn dan wanneer er alleen olie op zit.
  Is dit onzin? / goed advies?

  • Zou geen twee verschillende producten door elkaar gebruiken. Zo te horen bent u tevreden over het resultaat, houden zo. Wilt u toch een wat betere bescherming kunt u het beste een woodsealer gebruiken. Dit is een impregneer olie die een betere bescherming geeft dan houtzeep of greenfix.

 18. Beste Ferry,

  Ik heb m’n tafel na ong. 2,5 jaar weer eens behandeld. Ik wist niet precies meer hoe ik het de laatste keer gedaan heb, maar heb de instructie op het blik gevolgd. Schuren met staalwol (hij was weer helemaal egaal blank). Daarna schoongemaakt en vervolgens met een rollertje de olie(wit) aangebracht. Ik schrok hoe wit hij werd… Vervolgens moest je het met schuurpapier of staalwol de olie in het hout schuren. Dit leek mij niet goed, het schuurpapier raakte na 3 halen vol en gaf strepen in de olie. Ik heb er niks aan geschuurd, maar de olie 2 uur laten intrekken en daarna de overtollige olie met een zachte doek eraf gehaald. Hij bleef nog erg vet en vlekkerig en na een dag nogmaals met een schone doek uitgewreven, maar het resultaat is dof en vlekkerig. De tafel is van Woood en de bijbehorende olie heb ik er destijds bijgekregen, ook van Woood.
  Ik vroeg mij af of de olie na 6 jaar misschien niet goed zou zijn? Omdat er op het blik staat dat het beperkt houdbaar is.
  Naar mijn idee zit er zat olie op, maar zou je met een doek met olie een egaler resultaat krijgen?
  Wat is uw advies hierin?

   • Hoi Ferry,

    Wij hebben hetzelfde probleem als bovenstaand. Een eiken tafel egaal geschuurd en toen Woood oil aangebracht, geschuurd en uitgewreven, met een vlekkerig resultaat. Wat hebben wij verkeerd gedaan? Alvast bedankt voor uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    • Soms kan het zijn dat de tafel altijd is behandeld geweest met een siliconen houdend middel. Zoals pledge bijvoorbeeld, in dat geval is ook het overnieuw lakken van het hout een probleem. Kan ook zijn dat de woodoil niet goed meer is of te oud. Het beste is om overnieuw de tafel goed te schuren en overnieuw behandelen met olie. Gebruik de olie ook heel spaarzaam en sprenkel het niet direct op het hout maar eerst op een doek en dan met een vloeiende beweging aanbrengen.

 19. Hallo ben even aan het oriënteren omdat mijn verteld is dat ik mijn geoliede meubels niet van kleur kan veranderen. Maar als ik het nu goed lees kan ik deze licht schuren en met een kleurolie behandelen klopt dit?

 20. Ik heb een gelakte massief notenhouten tafel, waarvan de laklaag aan vernieuwing toe is. Vanwege de natuurlijke uitstraling zou ik de laklaag willen vervangen door olie. Is dit mogelijk en op welke wijze kan dit worden uitgevoerd?

 21. Beste Ferry,
  Ik heb een oude tafel overgenomen met een teakhouten toplaag die in de olie staat. Ik zou hem graag een nieuwe beschermlaag willen geven die het beste tegen water en vetvlekken kan. Is hardwax hiervoor geschikt? Kan je hem daarna gewoon met een nat doekje afnemen?

 22. Beste Ferry,
  Wij willen onze massief blank eikenhouten eettafel (ca 10 jaar geleden met olie behandeld) als tuintafel buiten gaan gebruiken. Hij blijft het gehele jaar buiten staan.
  We willen de tafel een white of greywash uiterlijk geven. Hoe kunnen we de tafel het best behandelen en onderhouden zodat hij voor buiten geschikt is?

  • De tafel zal het niet lang uithouden. Wat je ook gebruikt om de tafel te beschermen. Hij zal onherroepelijk gaan barsten door verschil in luchtvochtigheid en temperatuurverschillen zal de tafel gaan krimpen en uitzetten waardoor de lijmnaden gaan openbarsten. Om die reden gebruiken ze voor buiten bij voorkeur teakhout. Omdat dit hout daar beter tegen kan dan eiken. Dat is ook de reden dat bij tuintafels de bladen bestaan uit niet verlijmde latten. Om iedergeval het barsten van de lijmnaden te voorkomen.

   Maar goed het is een leuk project en wat moet je anders met deze tafel.
   Eerst kaal schuren met grof schuurpapier en naschuren met fijn schuurpapier. Je kunt bij een bouwmarkt whitewash of greywash beits kopen. Om nou te zorgen dat het vergankelijkheids proces niet te snel gaat zou ik het afwerken met enkele lagen bootlak en toch in de tijd dat de tafel niet gebruikt wordt afdekken met een hoes.

   Een andere mogelijkheid is om een monocoatolie te gebruiken. Ik heb zelf geen ervaring met dit product maar ik heb er goede berichten over gehoord.
   Tafel moet wel eerst kaal geschuurd worden maar een olielaag aanbrengen is makkelijker als eerst beitsen en dan aflakken.

 23. Goedenavond Ferry,
  Wij hebben massief houten geoliede meubels gekocht 8 jaar geleden, daar kregen wij een plantaardige olie bij (van Ecotone) in de kleur olijf om de meubels te verzorgen, nu doen wij dat na 8 jaar (pas) weer omdat er wat vlekken en krassen op waren gekomen en we deze graag weg wilden werken ivm een verhuizing, maar na het licht opschuren met een schuursponsje blijven we lichtere plekken zien. Kunnen we dit met de bijgeleverde olie weer donkerder krijgen of bestaat daar iets anders voor? Alvast bedankt voor je reactie,
  Mvg. Jessica.

  • Afhankelijk van de ernst heb je kans dat je deze vlekken wel blijft zien. Maar het kan zeker geen kwaad om het te proberen. Denk dat de olie van ecotone die je hebt ook een kleurolie is. Zoniet kun je beter een kleurolie gebruiken. Lukt het niet om alleen de lichtere plekken op kleur te krijgen. Zit er niets anders op dan de tafel op te schuren tot de kleur gelijkmatig is en dan overnieuw behandelen met een beitsolie en verder onderhouden met een kleurolie.

 24. Beste ferry,

  Ik heb mn massief kersenhouten tafel helemaal kaal geschuurd. Nu wil ik hem weer in de bruinrode kersenkleur brengen. Welk product kan ik het beste gebruiken. Ik wil hem afwerken met houtsealer. kan ik om te kleuren waterbeits gebruiken?

 25. Beste Ferry

  ik heb onlangs een massief houten eiken eettafel gekocht.
  Deze is onbehandeld, graag wil ik wel deze uitstraling houden, mat en de kleur is ook prima.
  Welke kleur olie raad je aan, blank of toch white (ivm verkleuren)
  Alvast bedankt voor je reactie.

 26. Beste Ferry,
  wij hebben een eettafel waarbij het blad is opgebouwd uit kleine eikenbalkjes. de tafel was behandeld met whitewash, waarbij het voornamelijk nog in de houtnerven zit. we willen de tafel weer goed krijgen en water-vet/proof. hoe kunnen we hem behandelen?

 27. Hoi Ferry,

  Wij hebben een eiken tafel in de olie. Tafel heeft een gelige kleur. Nu wil ik de tafel een wat grijziger look geven. Kan ik de tafel licht opschuren en in de beitsolie zetten. Ik lees dat je wel van beits naar olie kan maar niet van olie naar beits.

 28. Ik heb een vraagje wij hebben een eikentafel laten maken behandeld met een grijze tint erin, nu begin je denk ik door temperaturen verschillen de naden te zien waar de tafel verlijmt is, kan ik dit minder laten lijken door de tafel in de olie te zetten of raad u dit af ? Bij het plaatsen van de tafel hebben zij olie afgeraden alleen met een vochtig doekje reinigen .. graag u antwoord .

 29. Hoi Ferry,

  Ik heb een vraag en hoop dat jij mij kan helpen. Ik heb een eettafel van steigerhout. Vorig jaar heb ik de tafel helemaal geschuurd en bewerkt met lak. Nu een jaar later plakt de tafel. Ik denk dat het komt doordat ik de tafel een keer heb schoongemaakt met schoonmaakmiddel(denk chloor). Kan daardoor de tafel plakken?

  Vraag is nu hoe ik de tafel weer nieuw kan krijgen. Kan ik de tafel gewoon weer schuuren? Kan ik dat met een schuur machine doen en wat voor schuurpapier maat moet ik dan gebruiken? Las ergens dat korrel 80 het beste is.

  En na het schuuren kan ik dan het beste de tafel in olie zetten of lakken? Het is een eettafel die we dagelijks gebruiken. Als ik de tafel in olie zet hoe kan ik dan de tafel het beste onderhouden.

  Excuus dat ik zo veel vragen heb. Hoop wel dat je mij kan helpen om de tafel weer als nieuw te maken.

  • Lak geeft een betere bescherming dan olie. Dus een tafel die intensief gebruikt wordt, zeker lakken.

   Tafel gewoon weer afschuren met de hand of een schuurmachine. Korrel 60-80 is prima om de tafel flink op te schuren. Maar daarna zou ik korrel 240-280 gebruiken zodat de tafel weer mooi glad wordt. Het plakken zou best kunnen komen door een verkeerd reinigingsmiddel te gebruiken. Er zijn ook verschillende lakken. Waarschijnlijk net een combinatie die een chemische reactie gaf waardoor het probleem is ontstaan.

 30. Hoi Ferry,
  Wij hebben een nieuwe geborstelde teak houten eettafel gekocht, deze is nog onbehandeld. We hebben al een teak salontafel deze is bruin. We willen onze nieuwe tafel in de zelfde kleur, welke producten moet ik hiervoor gebruiken?
  Mvg Annemarie

  • Dat is lastig want het beste is natuurlijk om het zelfde product te gebruiken waarmee uw salontafel is gedaan. Anders zal er altijd verschil in kleur zijn. Dus of achterhalen waarmee de salontafel is behandeld of even een foto mailen naar mij. Ik kan dan proberen toch een goed advies te geven.

 31. Ik heb een teakhouten gaten tafel type boottafel. Schuren is lastig. Ik heb hem vetvrij gemaakt met St. Marc. Mijn vraag: kan ik nu direct de olie aanbrengen?

 32. Beste Ferry,

  Wij hebben 10 jaar geleden een massief eiken eettafel, dressoir en salontafel in de olie (grijs, donker) gekocht. Al die tijd hebben we vlekjes e.d. weggehaald met een cleaner wat wel eens bij iets te lang wrijven een lichtere plek opleverde. Verder zijn de meubels niet behandeld.
  Omdat ze nu steeds doffer worden wordt het tijd voor een behandeling.
  Wat ik me afvraag is dit: krijg ik na het schuren, waarmee de tafel van donker naar licht zal kleuren na een behandeling met olie deze donkere kleur weer terug? Welke olie moet ik dan gebruiken en wat is daarna het beste middel om vlekken etc. te verwijderen zonder dat je meteen een lichtere kleur krijgt.

  • Nee, de kleur kan niet worden terug gebracht met een kleurolie. Kleurolie is wel geschikt om de kleur te onderhouden.
   Het beste is om een beitsolie in de juiste kleur te gebruiken. En af en toe de meubels daarmee behandelen en verder onderhouden met een kleurolie.

 33. Beste Ferry,
  Ik heb twee eiken tafels, erg zwaar en dik. Ik wilde deze twee gaan bijwerken. ik dacht dat ze behandeld waren met olie. Maar bij de schuren plakte iets vettig aan de schuurpapier. Is het hardwaxolie, lak of iets anders? enige idee? en advies? Alvast bedankt

 34. Dag Ferry,
  Kan ik voor het behandelen van een geschuurde eikenhouten stoel ook gewoon koudgeperste lijnzaad olie uit de (eco) supermarkt gebruiken?
  Groet, Inger

  • Lijnzaadolie kan ook gebruikt worden maar kan een ongewenst effect geven. De nerven kunnen bijvoorbeeld zwart gaan uitslaan. Om die reden dat ze vaak tungolie erdoor heen mengen. Tungolie dringt dieper door en lijnzaadolie geeft een hardere afwerking. Vaak wordt er een groter deel tung olie gebruikt dan lijnzaadolie voor eiken.

   Zou het bijvoorbeeld een roodachtige houtsoort zijn kun je wel pure lijnzaadolie gebruiken. Kleur wordt dan ook wat mooier en intensiever.

   Wil je iets alternatiefs gebruiken dan de reguliere onderhoudsmiddelen. Neem dan een lepel distelolie op een liter bier. Zonde van het bier natuurlijk 😉 Dus wil je het echt goed doen zonder bier zou ik nog eerder pure tung olie gebruiken. Dit kun je misschien ook wel in een eco supermarkt kopen. Dat is makkelijker dan zelf de juiste verhoudingen tussen lijnzaadolie en tung olie gaan uitzoeken.

   Nog makkelijker is een flesje kant-en-klare meubelolie gebruiken maar dat was je vraag niet 😉

 35. Ik heb een houten eettafel gekocht deze is onbehandeld. Ik erger me dood aan de vlekken die er inkomen al valt er een koekkruimel heb ik al een vlek. Ik twijfel wat voor hout het is. Kan ik een foto mailen naar u dat u me kan helpen met de juiste keuzen om deze te behandelen?

 36. Beste Ferry,

  Wij hebben een onbehandelde massief eiken eettafel gekocht met zwarte stalen poten. Het blad willen we in de olie zetten. In de winkel waren verschillende opties olie en lak te zien. Wij vonden grijs geolied erg mooi. De onbehandelde tafel was erg afgeprijsd vandaar dat wij deze hebben gekocht ipv de behandelde. Hoe krijg ik het beste resultaat? Welk product kan ik het beste gebruiken? Moet ik voor het oliën de tafel licht opschuren? Groet, Lianda

 37. Hallo, ik wil mijn eikenhoutentafel die een white wash heeft omtoveren tot een mooie donker kleurige tafel waarbij de structuur van de tafel goed te zien is. Nu twijfel ik tussen olie en beits. Ik heb een side tabel van die gebeitst is en ik zou de eikenhoutentafel dezelfde kleur willen geven. Wat zijn de voor- & nadelen van olie t.o.v. beits?
  Dank voor de reactie!

  • In dit geval zou ik een beits gebruiken. Belangrijkste verschil tussen olie en beits is dat beits kleurend is en olie onderhoudend. Dus na het beitsen de tafel verder onderhouden met olie of de tafel aflakken of in de was zetten.

 38. Beste Ferry,
  Dankjewel voor je advies om voor een teaktafel woodcleaner en woodsealer te gebruiken. Als de tafel met woodsealer behandeld is, met welk product kan ik dagelijks na het eten de tafel schoonmaken als er wat vlekjes op de tafel zijn gekomen van bv jus/saus etc (de kinderen morsen wel eens) zonder dat ik de beschermlaag van de woodsealer er te snel afpoets, maw wat is een zachte reiniger?

 39. Hallo Ferry,

  Wat een leuke reacties hierboven allemaal. Ik ga ook even een vraag voorleggen waar jij misschien wel advies voor hebt voor mij. Ik heb een geoliede eiken tafel, met greenfix olie. Is mooi en bevalt goed, maar helaas zitten er een paar oppervlakkige krassen op. Met alleen olie gaan ze niet weg dus ik vrees dat ik de tafel licht moet op schuren, maar kan dat ook alleen op de plek van de krassen? Of moet de hele tafel? Is nogal een grote tafel namelijk 😉

  Groetjes joukje

 40. Hoi Ferry,

  Wij hebben een houten keukenblad net voor het eerst in de olie gezet (3x). Maar we vinden de oppervlakte nog te ruw en we zouden graag opnieuw willen schuren met een fijnere korrel (240). Is het schuren na behandeling van olie verstandig (wel na droogtijd van 24uur). En betekend dat we dan geheel opnieuw moeten olien of volstaat 1x inwrijven?

  • Denk dat het al voldoende is wanneer u met een staalwol o.ooo het blad licht opschuurt. Daarna nog een keer in de olie en klaar. Blijft het toch te grof even goed en stevig nawuiven met een krant. Klinkt gek maar werkt echt.
   Wilt u toch schuren neem dan een fijnere korrel dan 240. Korrel 320 geeft een beter resultaat.

 41. Beste Ferry,
  Precies volgens uw beschrijving heb ik onze teakhouten tafel behandeld. Geschuurd met fijn schuurpapier in de juiste richting. Daarna met een katoenen doek de olie aangebracht. Direct maar later nog eens na gewreven. Desondanks zie ik na twee dagen nog steeds glimmende plekken op de tafel. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen?

  • In principe kan er niks mis gaan. Ik denk dat er niet voldoende geschuurd is. Als het schuren met de hand niet voldoende is gebruik een vlakschuurmachine en dan eerst wat groffer schuurpapier korrel 60-80 vervolgens korrel 240 om dan te eindigen met 320. Twijfel je stuur gerust is een foto naar mij via info@meubelvisie.nl. Ik kan er dan even nakijken en welke producten je precies gebruikt hebt.

 42. Beste Ferry,
  Wij hebben een massief grenen tafel waarvan ik 18 jaar geleden alleen de boven- en zijkanten van het tafelblad gelakt heb. Lak is nu hier en daar beschadigd. Ik wil de tafel schuren en niet opnieuw lakken maar zijn natuurlijk look laten behouden. Hoe kan ik de tafel beschermen tegen vocht en andere sporen van gebruik terwijl het lijkt of de tafel onbehandeld is.

  • Lak is de beste bescherming die er is. Vervolgens was en dan olie. Elke afwerking zul je zien. Hoe minder goed de afwerking is, hoe minder je ziet dat de tafel is afgewerkt. Dus eigenlijk is het niet mogelijk een optimale bescherming te geven en een minimaal zichtbare afwerking. Je moet daar tussen een keuze maken. Mijn keus zou in jou geval zijn woodsealer. Test het even uit of je het effect acceptabel vind.

 43. Beste Ferry

  We hebben van een oude eiken tafel de lak afgeschuurd en willen deze nu buiten gebruiken onder een afdak.
  Hoe kunnen we deze het beste behandelen het is de bedoeling dat het hout de blank blijft.

 44. Onze eiken eettafel is gestraald en inde halfwitte waxolie gezet, nu vinden wij het te beetje wil uitslaan is dit te veranderen of moet ik daarvoor weer alles verwijderen ?.

  • Afhankelijk of de irritatie heel hoog is. In de meeste gevallen vergeeld het iets na verloop van tijd. En wordt het wit wat zachter. Kunt u er niet tegen dan zult u het direct moeten verwijderen en overnieuw behandelen. In de meeste gevallen is licht opschuren voldoende.

 45. Hallo Ferry, wij hebben een onbehandeld teak dressoir/tv-kastje gekregen. Het bovenblad is lichter dan de rest van de kast. Ook hebben we onze gelakte teaktafel geschuurde willen beide meubelen gaan behandelen. In de meubelwinkel heb ik op advies een set greenfix olie en reiniger gekocht. Ik zou het hout wel graag iets warmer van kleur willen. Ik twijfel over de behandeling met greenfix en of ik de reiniger moet gebruiken er staat niet op dat je het niet op onbehandeld hout moet gebruiken. Wat kunt u mij adviseren?
  M vr groet,
  Désirée

  • Hoi, wanneer je alles dezelfde kleur wilt hebben. Moet je beginnen met alles kaal schuren. Alsnog kan er dan wat kleurverschil zijn omdat ouder hout wat donkerder is dan jonger hout.
   Vervolgens kun je het zo laten omdat in het teakhout een natuurlijke olie zit. De meubels worden dan ook vanzelf wel donkerder. Het kan dan ook vlekkerig worden afhankelijk van de natuurlijke olie die in het hout zit. Olie gebruik je dus eigenlijk alleen om te voorkomen dat je vlekken krijgt en het hout egaal te houden of je gebruikt het als een beschermmiddel om te voorkomen dat bijvoorbeeld een warme of hete pan direct een kring veroorzaakt. Om die reden zou ik je adviseren om een woodcleaner en woodsealer aan te schaffen.
   Of deze set die het hout iets donkerder maakt.
   De woodsealer vind ik de beste bescherming geven omdat het een impregneerolie is. Wil je het hout donkerder hebben moet je wel de olie een aantal keer herhalen.

 46. Beste Ferry, Nu dat ik u tips lees, wil ik even de volgende vragen:
  Ik heb een massief hout salontafel, welke gelakt was met een hoge glans lak in de kleur koloniaal, vanwege de witte doffe vlekken en de beschadigingen, heb ik besloten om de tafel met korrels 40 schuurmachine te schuren, ik weet niet of dit vertanding was, maar anders kreeg ik de lak niet weg. De tafel is nu helemaal kaal geschuurd. Moet ik nu de tafel fijn schuren? Zo ja, met welke schuurpapier? De tafel is natuurlijk een stuk lichter in de kleur geworden, toch wil ik de tafel weer een donkere tint geven, wat is nu de beste om te doen? Met een wax behandelen? of met met een gekleurde olie? of toch weer met een lak?
  Ik hoor het graag, waarvoor dank. ef

  • Ja, het is nu de bedoeling om de tafel met een steeds fijner schuurpapier verder te schuren tot het moment daar is dat u helemaal tevreden bent over het resultaat. Bijvoorbeeld nog een keer schuren met korrel 240 en dan nog een keer met korrel 320.

   Wilt u de kleur weer een stuk donkerder maken. Zou ik een beits gebruiken in de gewenste kleur. De afwerking kan dan met lak of was worden gedaan afhankelijk wat u mooier vind. Lak geeft de beste bescherming en olie de minst goede bescherming. Wilt u een onderhoudsvriendelijke tafel geef de tafel dan een afwerking met lak.

   • Beste Ferry, dank voor de reactie, bestaat wel een hoogglans lak die ook de donkere kleur geeft? of moeten we altijd beits gebruiken en dan met lak afwerken? en als wij de tafel niet willen kleuren, kunnen we dan gelijk met kleurloos hoogglans lak afwerken? heeft u een voorkeur voor een merk qua lak en beits? en wanneer gaan we trouwens de greenfix gebruiken? gr, fransi

    • Met beits kun je de kleur bijna precies zo maken als je wilt. De tafel kan dan naar believen worden afgewerkt met lak, was of olie.
     Greenfix gebruik je niet op een tafel die gelakt is dan zijn er andere producten zoals elite polish. Verder heb ik geen voorkeur voor een merk maar als je gaat beitsen zou ik wel een lak kopen van hetzelfde merk als de beits.

 47. Beste Ferry,
  Onze massief noten tafel is ivm kringen goed geschuurd. Alle olie is eraf geschuurd en de tafel is ontvet met verfontvettingsmiddel.
  Hierna is de tafel een paar keer opnieuw in de olie gezet. Echter er zijn nu grijze stukken hout die niet de notenkleur krijgen en er blijven matte plekken. Wat kunnen we hier aan doen?

 48. Hoi, ik heb een noten houten eettafel van Bert plantage-eigenaar overgenomen van mensen alleen is deze (denk door invloed licht) nogal verkleurd en lijkt het bijna kersenhout. kan (en hoe dan) ik de kleur herstellen ?

 49. Hallo Ferry,

  Heb pas een onbehandelde eiken tafel en wil graag een goede bescherming voor intensief gebruik, bv een matte lak.
  Of is een beitsolie ook voldoende dan.

  • Voor intensief gebruik is lak de beste keuze.
   Maakt dan niet uit of dat mat of een andere glansgraad heeft.
   Daarna komt was en daarna komt olie.
   Dus olie geeft de minste bescherming alhoewel het wel de mooiste afwerking is.
   En lak geeft de beste bescherming aan meubels.

 50. Beste Ferry,

  In onze salontafel zit een vlek veroorzaakt door nagellak remover. De tafel is grijs/wit. Acaciahout. Kan de tafel geschuurd worden, en daarna behandeld met krijtwas of woodcare kit waxoil

  • Met schuren en waxoil gaat het niet lukken. Maar waarom niet laten verwijderen door meubelvisie. Kosten kun je declareren bij de inboedelverzekering. Wil je het toch zelf doen mail even een foto dan kunnen we de schade zien en een beter advies geven.

 51. Hallo Ferry
  Heb een eiken houten onbehandeld tafelblad gekocht van wood en in de witte transperante olie gezet . Het blad is een stuk donkerder geworden en heeft een rose gloed gekregen .Trekt dit nog weg ?
  Vr gr Trijna

 52. Hallo nieuwe teaktafel in olie gezet Wood teakfix maar nu lijkt het of de tafel wat stroef is kan ik deze dan licht opschuren en waarmee? Heb antieke Engelse kast wil de was eraf waarmee kan dat het beste?en kan hier ook olie op? Grt Ina

  • Gebruik staalwol 5×0 dan met de houtnerf mee de tafel licht opschuren. Oude was eraf halen kan op verschillende manieren.
   Er is een speciaal middel voor die ik eventueel kan bestellen voor u. Maar de tafel licht opwarmen met een föhn en dan direct
   de oude was verwijderen met een oude doek is ook mogelijk. Als laatste nog even houtreiniger gebruiken en u kunt de tafel
   verder behandelen zoals u wilt. Maar was is wel het mooiste voor een Engelse kast.

 53. Beste Ferry,
  Na het lezen van jouw tips ben ik gelijk aan de slag gegaan (misschien iets te snel) en heb ik de volgende items gekocht:
  1x Wood Greenfix 250 ml.
  1x Wood Greenfix White 250 ml.
  1x Beitsolie Wit 1 ltr.
  1x Wood Cleaner 250 ml.
  Bedoeling is het om 3 onbehandelde massieve tafelbladen te olien/kleuren. Eerst heb ik 1 blad naturel gehouden en behandeld met Greenfix. Dit ziet al netjes uit, maar ik blijf me toch afvragen of ik geen Woodsealer had moeten gebruiken? Wat is het verschil (1)? Het tweede onbehandelde blad heb ik met Greenfix White behandeld, maar achteraf lees ik dat deze niet bedoelt is voor onbehandeld hout. S…, had ik hier beter de beitsolie voor kunnen gebruiken (2)? Of kan ik het blad alsnog afwerken met de normale Greenfix (3)? Het derde blad heb ik eerst met een restje waterbeits mooi gekleurd en vervolgens met Greenfix geolied. Echter als ik in de toekomst krasjes wil bijwerken met schuurpapier, dan loop ik natuurlijk de kans dat ik de beitskleur wegschuur. En die heb ik niet meer! Is dit risico reeel (4) en wat had ik beter kunnen doen? Beitsolie op kleur (lichtgrijs) kopen of schuur je deze net zo goed weg (5)? En tot slot de vraag of ik beide kanten van het tafelblad moet olien tegen het mogelijk kromtrekken, of is dit alleen een risico bij lakken (6)? Sorry voor het lange verhaal, maar ik ben erg benieuw naar je toelichting op de 6 bovenstaande vragen en kan niet wachten om verder te gaan! Alvast hartelijk bedankt!

  • Ik ben benieuwd waar u de items heeft gekocht. Omdat ik u niet in ons klantenbestand kan vinden.

   Antwoord op uw vragen:
   1 – beide producten zijn even geschikt. Keuze is afhankelijk van smaak maar ook van houtsoort
   2 – wanneer het moet kleuren beter eerst beisolie gebruiken
   3 – alsnog greenfix gebruiken is mogelijk
   4 – klopt, risico is aanwezig
   5 – beisolie schuur je ook weg
   6 – met olie niet nodig

 54. Hallo, wij hebben 10 jaar geleden massieve eiken meubels gekocht die met olie behandeld waren (donker). We willen de meubels graag terugzetten in de natuurlijke kleur en daarna een goede bescherming geven. We willen het hout een zo natuurlijk mogelijke uitstraling geven. Als ik het goed lees, schuren we best eerst. Maar zetten we er daarna een olie of beitsolie op? En welk product zou je adviseren voor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling?

  Daarnaast hebben we ook een bureau laten maken met een eiken blad, dat nog niet behandeld werd. Ook hier willen we een zo natuurlijk mogelijke uitstraling behouden maar we merken dat we het blad moeten behandelen omdat er nu verkleuringen optreden in het hout (vlekken of een verschil in kleur waar bijvoorbeeld de bureauonderlegger ligt). Hoe behandelen we dit best? Alvast bedankt voor je advies!

 55. Beste Ferry,

  Ik kan een grote massief grenen tafel kopen 2e hands.
  Er zit wel een ronde (brandplek) kring van een hete pan op en enkele lichte plekken.
  Is dat de moeite waard?
  Hoe krijg ik die brandplek eruit?

  Alvast dank voor je advies.

  • Een hoop werk want de tafel moet geschuurd worden en overnieuw afgewerkt.
   Daarnaast is het de vraag hoe diep is de hete pan ingebrand.
   Is de tafel heel goedkoop dan is het de moeite waard om te herstellen.
   Zou iedergeval even kijken of er ook een andere tafel te koop is.

  • Dat blijft lastig maar de tafel is niet duur. Dus ook wel weer leuk om er iets van te maken.
   Stel je voor dat het niet helemaal eruit gaat of dat je teveel moet schuren dan kun je de tafel
   ook een donkere kleur geven waardoor je het oplost. maar je kunt ook nog even verder kijken op
   MP of je een andere tafel vind. Er wordt zoveel aangeboden dat er keuze genoeg is.

 56. Goedenavond
  Wij hebben een aantal jaren gelden geolied eiken meubels gekocht, deze hebben we onderhouden met Greenfix. Nu hebben we onlangs de meubels behandeld `op advies van een schildersbedrijf de meubels ontvet met terpentine en daarna behandeld met trea lynx hard wax wit/blanc maar we zijn ontevreden over het resultaat erg streperig. Hoe kunnen we de hard wat het beste verwijderen.
  We willen graag een white was uitstraling en de gele/rode kleur die door het behandelen met olie kwijt dat was ook de reden dat we de meubels wilden behandelen

  • Vanwege het looizuur wat in eiken aanwezig is kun je het whitewash maken van eiken meubels het makkelijkste doen met kalkwas.
   U ontkomt er niet aan om alles weer goed te schuren en dan zou ik dus met kalkwas aan de gang gaan.

 57. Goedemiddag, wij hebben een geoliede kersenhouten tafel. Deze wil ik donker maken aangezien de kleur niet staat bij onze nieuwe vloer. Liefst dat ik de nerf blijf zien. Kan dit? In het verleden heb ik wel geschuurd en opnieuw in de olie gezet, tafel is daarvan goed opgeknapt. Alleen wil ik hem graag donker en niet meer kersenkleur.

 58. Goedenavond .ik heb al meer dan 10 jaar een schitterde glanzende missies kersen houten eettafel. Nu verschijnen er ineens doffe plekken. Na oliën zijn ze weg, maar ze komen steeds terug. Heeft u advies. Ik wil er geen tafelkleed. op.

 59. Beste Ferry,
  Als ik een tafel in de olie zet zoals u omschreven hebt, hoe lang moet ik dan wachten alvorens hem weer te gebruiken? Ik hoor het graag.
  Vriendelijke groet,
  Kyra

 60. Ferry, ik heb een onbehandelde essenhouten (massief) tafelblad met een hele mooie textuur. ik heb hem opgeschuurd en staat nu binnen. Hij is nog niet helemaal (professioneel) gedroogd, waardoor ik hem niet in de lak wil zetten (omdat hij dan de kans niet krijgt om te ademen). Kan ik hem wel in de olie zetten? Krijgt hij dan de kans om te drogen?

   • Goedemorgen,
    Ik heb een grenen kast (2e hands gekocht) hij staat nu al 23 jaar bij mij in de kamer. In deze jaren heb ik nog nooit de kast behandeld. Wij willen hem graag een andere look geven zoals mango hout. Welke kleur olie kan ik dan het beste gebruiken? En hoe kan ik dit het beste aanbrengen moet ik de kast eerst schuren of Is reinigen met een cleaner voldoende.

    • Beste is om de kast kaal te schuren of een bedrijf vinden die de kast voorzichtig kan zandstralen. Vervolgens de kast behandelen met een interieurbeits in de kleur na keuze en het vervolg onderhoud kan dan met olie of was. Leuk project om te doen.

 61. Goedemorgen,
  Ik heb een acaciahouten tafel gekocht via mp en deze is behandeld met woodsealer, maar er zitten wat krassen op. Het blad is volgens mij gefineerd kan ik deze gewoon schuren en opnieuw in de woodsealer zetten?

  • Wanneer de tafel fineer is kan het niet zomaar geschuurd worden. Dit moet dan met de uiterste voorzichtigheid gebeuren.
   Wil je de tafel echt schuren dan alleen maar heel licht met bijvoorbeeld een staalwol 5×0

 62. Ferry,
  Wij hebben mangohouten meubelen, donkergekleurd. Deze onderhouden we door het in de was te zetten. Nu hebben we witte vlekken, die ik er niet uit krijg. Verder zijn vingertjes erg snel zichtbaar en als er vocht op de tafels komt van Bijv een omgevallen beker, dan is er een waas zichtbaar op de tafel en er bijna niet uit te poetsen. Hoe kan ik de vlekken verwijderen? En hoe kan ik Mn meubels het beste onderhouden?
  Kan ik ook krassen verwijderen? En hoe kan ik dat het beste doen?
  Is het ook mogelijk om het hout op een andere manier te behandelen zodat ik ze niet meer in de was hoef te zetten?
  Kan ik het hout lichter maken/ krijgen?

  • Wauw, heel veel vragen 😉
   Was is een prachtig product maar wat de meeste mensen vergeten is dat de oude waslaag er eerst af moet alvorens een nieuwe waslaag aan te brengen. Dat voorkomt al de meeste problemen die u opnoemt.
   Krassen kunnen mooi opgevuld worden met een kleurwas. Maar de tafel schuren is ook een optie mits het massief is.
   Het is mogelijk een ander onderhoudsproduct te gaan gebruiken maar probeer het is om was op de juiste manier te gebruiken en ik denk dat je het gewoon bij was houd. Dus eerst goed alle wasresten verwijderen en dan pas een nieuwe waslaag aanbrengen.
   Het hout lichter krijgen is een kwestie van het hout helemaal kaal schuren. Let wel op alleen doen bij massief hout.

 63. Goededag,

  Ik heb 2 vragen waarbij ik hoop dat u kan helpen 🙂

  Vraag 1
  Wij hebben 2 acaciahouten boomstamtafels gekocht. Deze willen wij graag met olie behandelen maar willen daarbij graag een mat effect. De warme kleur mag behouden blijven.

  Wat kan daar het beste voor gebruikt worden?

  Vraag 2
  Wij hebben ook 2 eiken kastjes die mat/blank gelakt zijn. Deze zou ik graag willen aanpakken zodat de kleur dichter naar de acacia-tafelbladen gaat. Heeft u daar advies voor?

  Alvast bedankt

 64. Hallo,

  We hebben een nieuwe tafel gekocht, maar vinden deze in onze inrichting helaas toch te licht van kleur. Het gaat om een tafel die in de waxoil is gezet.

  Zijn er mogelijkheden om de kleur donkerder te maken? Kan dat met een andere, donkerdere waxoil? Moet de tafel dan ook een kaal gemaakt worden?

  Kunt u ons helpen? Alvast bedankt!

 65. Hallo Ferry
  ik heb mijn walnoten salontafel geschuurt en nu blijf ik allemaal wit uitgeslagen plekken houden.het zijn net vlekken .
  heeft u enig idee wat ik hier aan kan doen doen .
  alvast bedankt.

 66. klopt het dat wax beter beschermt dan olie? Wij vinden dat onze gewaxte tafel juist erg slecht beschermd tegen vlekken (wij gebruiken de tafel als eettafel, dus dat geeft mn ook vet-vlekken die in het hout trekken). Maar olie trekt weer erg snel in de kranten die we op tafel laten liggen. Dus wat te doen: nog een keer reinigen en opnieuw waxen, of toch maar in de olie? De tafel komt trouwens uit een schuur en is waarschijnlijk erg uitgedroogd.

 67. Beste Ferry,

  Wij hebben een onbehandelde mango houten tafel en daar zaten drie vlekken op.
  Die heb ik geprobeerd weg te halen en ben flink heen en weer gegaan met een sponsje. Nu zitten er drie lichte vlekken (ik denk iets weggeschuurd?). Wat kunnen we erop doen om de witte vlekken weg te krijgen?

  Heel erg bedankt voor uw antwoord!

  • Vlekken kunnen alleen worden weggehaald door de hele tafel te schuren. Tot de kleur weer gelijkmatig is. De kleur zal dan lichter worden maar na verloop van tijd wordt de tafel weer wat geler. Vervolgens onderhouden zoals u gewend bent. Tafel kleurt dan op een natuurlijke wijze na verloop van tijd weer wat donkerder.

 68. Beste Ferry,

  Mijn vrouw en ik zijn gek op vintage meubelen. Wij hebben o.a. een Wébé lowboard en salontafel en een magnifieke keuken/buffetkast (maker onbekend) uit eind jaren 60.

  Mijn vraag is hoe kun je dit soort meubels het beste een keer radicaal schoonmaken?

  Ik wil geen ‘nieuwstaat’, maar de charme als het ware behouden. Maar soms heb je toch dat er bv kringen opzitten of andere vochtplekken die je liever niet ziet.

  Wat te doen?

  • Kringen en vochtplekken zijn niet altijd zo eenvoudig te verwijderen. Daarnaast hebben de meubels al een hele geschiedenis van toegepaste middeltjes.
   Waardoor je soms van de wal in de sloot kan raken mocht een verkeerde keuze gemaakt worden. Zelfs het opknappen kan voor problemen zorgen. Voorheen was het de gewoonte dat we bijvoorbeeld pledge gebruikten op onze meubels. De siliconen die hierin zit trekt in het hout en elke volgende laag gaat parelen en korrelen.Een drama dus wanneer het gefineerde meubels betreft want schuren kan maar zeer beperkt. Ander groot probleem is dat het meubel wit kan uitslaan. Kortom zeer lastig om een juist advies te geven. Mail anders is een paar foto’s wellicht dat ik dan wat meer kan zeggen.

 69. Hallo Ferry, we worden een beetje wanhopig, weet jij iemand die langs wil komen om, uiteraard tegen betaling, advies te geven?
  Het gaat om onbehandeld gekochte teaktafels die nu met olijfolie behandeld zijn. Enorm vlekkerig opdrogen en waarop je vingers al vlekken geven.

 70. Beste Ferry, Wij hebben een massief kersenhout tafel die gelakt is. De kleur is nu roodbruin maar wij willen de tafel lichter hebben of een beetje whitewash achtig. Is dit mogelijk met kersenhout en zo ja hoe moeten we dit behandelen. Alvast bedankt voor de reactie

 71. ik wil een antieke eiken tafel blank schuren en daarna wil ik hem donker maken waar kan ik dat het beste mee doen met waterbeits en daarna in de was zetten gaat dat ?

 72. Ik heb vandaag mijn tafel geolied, leek allemaal prima te gaan. Ontvetten, opschuren,en stof vrij maken. Ook de olie zat er in eerste instantie mooi op. Na een aantal uur zie ik strepen zitten. Droogt dit nog op en verdwijnen deze?

  • Wat voor tafel, hoe is die altijd behandeld geweest en wat voor olie heeft u gebruikt. Kan ook dat de olie te dik is aangebracht dan is het een kwestie van weer licht opschuren en opgelost. Volgende keer dan de olie spaarzaam gebruiken en goed uitwrijven. Mocht het volgens u toch iets anders geweest te zijn. Mail dan even wat foto’s dan kunnen we verder kijken wat het probleem kan zijn.

 73. Goedemiddag Jasper / Ferry, vorige week heb ik onze tafel behandeld met woodcleaner daarna met een onderhoud kleurolie. De tafel ziet er mooi uit, maar ik loop nu meer als een week met verschrikkelijke koppijn. Ik werk vanuit huis en zit er de gehele dag in. Alle roosters staan open en zit overdag zoveel mogelijk met de deur open (brrr koud!) maar de lucht van het reinigingsmiddel waar je het als eerste mee behandeld, ruikt als een hele sterke terpentine geur. Het is bijna niet meer te doen. Het slaat ook op je keel, ogen en op je reukorgaan, want je krijgt er een brandend gevoel van in neus en prikkende ogen. We zijn nu al dagen verder en het wordt ook niet minder. Je hebt bij het verven op terpentine basis ook wel eens dat de verflucht een tijdje blijft hangen, maar dit wordt echt niet minder. Mijn gevoel zegt steeds meer dat het niet alleen maar een beetje stinkt, maar dat het een constante damp is die uit het hout blijft komen.

  Wellicht heb je hier ook een goed advies voor? Of heb je dit vaker gehoord?

  • Wauw, dat is bijzonder om te horen. Ik heb er zelf nog nooit van gehoord. Kan het zijn dat u ergens allergisch voor bent? De producten ruiken wel iets na het opbrengen maar de geur vervliegt vrijwel direct is mijn ervaring. Zijn er ook andere mensen in huis of bezoek die hetzelfde ervaren als u? Heeft u al contact gehad met de verkoopafdeling hierover? Het kan heel misschien zijn dat er een chemische reactie plaats vindt met de oorspronkelijke afwerking van het hout maar dat zou wel ver gezocht zijn. Kunt u anders even een foto mailen van de tafel en dan ter attentie van Ferry die heeft vaak wel een goede oplossing.

 74. Hallo, wij hebben een onbehandelde massieve tafel van Kikar hout. Graag zou ik deze tafel behandelen zodat deze wel redelijk zijn kleur en structuur behoudt, maar ook wat bescherming krijgt tegen vocht/vlekken.

  Op bovenstaande vragen zie ik Woodsealer en Waxoil vaker terugkomen. Welke van deze is de beste optie (of zelfs een andere optie)? Hoe vaak moet ik de tafel behandelen?

 75. Hallo, ik heb net een tweedehands notenhouten tv-meubel aangeschaft (Goossens, serie Timber). Het meubel is 10 jaar oud en geolied. Het hout is beduidend lichter vergeleken met een nieuw meubel, ook al omdat het gedeeltelijk in de zon heeft gestaan. Ik zou de kleur weer wat donkerder willen hebben. Lukt dat enigszins met structuurolie of met kleurolie en welke wordt dan geadviseerd? Groet, Bram

  • Helaas gaat dat niet lukken met structuur of kleurolie. Beste is om het meubel te schuren ervan uitgaande dat het massief is en dan met een interieurbeits op kleur brengen. Verder onderhoud kunt u doen zoals u gewend bent. Probeer het eerst even uit op een onopvallende plek om te zien of het effect naar u zin is.

 76. Hallo,
  Afgelopen week is onze nieuwe keuken geïnstalleerd met massief eikenhouten werkblad.

  We hebben het werkblad vol enthousiasme in de bijgeleverde onderhoudsolie gezet, echter de Duitse instructie helaas niet goed gelezen. In plaats van de olie na 15 minuten te verwijderen hebben we deze enkele dagen laten intrekken :(. Er zit nu een laag olie op die glimt, op sommige plaatsen plakt en je ziet heel goed de vegen van het aanbrengen.

  Is er een manier om dit te verwijderen zonder over te hoeven gaan naar het schuren van het werkblad? Ik heb op deze site iets gezien over Woodclean, zou dat van toepassing zijn hier?

 77. Hallo Ferry, ik heb een massief eiken tafel opgebouwd uit kleine rechte stukjes. Het blad is zo’n 7 jaar terug behandeld met kleurloze lak. Het blad is nu erg verkleurd door de zon met vale lichte plekken. Ik zou hem graag weer wat egaler en dieper van kleur willen maken maar wel dat de houtnerf zichtbaar blijft en niet gaat glimmen. Hoe pak ik dit aan, en welke middelen moet ik hiervoor gebruiken? Alvast bedankt Groet, Karen

 78. Hallo,

  Onlangs hebben wij een onbehandeld eiken tafelblad gekocht. Dit hebben wij behandeld met transparante kleurloze meubelolie van Rambo. Nu is de kleur aanzienlijk donkerder geworden (niet meer de kleur die we mooi vinden en past bij de rest van de meubels), en een week na dato is dit ook niet minder geworden.

  Kunnen we dit nog oplossen en de de tafel terugbrengen naar (ongeveer) de originele kleur?

  Groeten,
  Sascha

 79. Hallo,

  Ik heb een massief houten werkblad dat uit 2 stukken bestaat en in het midden zat siliconenkit om het af te dichten. Inmiddels heb ik dat eruit gehaald zodat ik het werkblad goed kan schuren. Het werkblad wordt zeer intensief gebruikt en er komt regelmatig etherische olie op terecht. Wat zou ik het beste kunnen gebruiken als beschermende bovenlaag? En hoe vaak moet ik dat herbehandelen daarna?

  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord!

  • Siliconen trekt in het hout en eventuele lakpogingen mislukken in de zin van dat er korrels of parels ontstaan. Er zijn wellicht middelen om het residu te onttrekken uit het hout. Of er moet een flinke laag geschuurd worden. Alternatief is een goede was laag En dan regelmatig vervangen door de oude laag te verwijderen en dan weer een nieuwe laag aan te brengen. Stapel je laag op laag wordt het steeds viezer en groezeliger. Dus altijd eerst de oude laag verwijderen alvorens er een nieuwe laag op aan te brengen.

 80. Hallo
  We hebben een tafel gekocht van eiken(fineer)hout en willen hem beschermen tegen vlekken. De firma raadt Teakfix (Wood Teakfix en Wood Cleaner) aan. Op de bijsluiter van teakfix staat er dat we best eerst woodcleaner aanbrengen, maar daarop staat er dat dit niet op onbehandeld hout mag gebruikt worden) Mogen we voor de 1x woodcleaner gebruiken? Ik heb dit eerst getest op de onderkant van de tafel, maar deze voelt nu heel ruw aan.. Zal dit ook het geval zijn met het bovenblad? We willen nl niet veel veranderen aan de structuur, gevoel en kleur van de tafel, enkel ter bescherming..

 81. Beste KijkOpMeubelen,

  Ik heb een mooie Amerikaanse eikenenbald gekocht voor het maken van een eettafel. Nu wil ik graag dit blad beschermen tegen vloeistof en vet, waarbij ik de natuurlijke uitstraling (voornamelijk de houtnerf en tekeningen) zoveel mogelijk wil behouden.
  Welk product kan ik het beste gebruiken; olie, wax of was? Ik kwam iets tegen over Lios Bioil olie, maar ook over verschillende lakken, dus vraag mij af hoe u zo’n sort tafelblad zou behandelen?

  • Slechtste bescherming is olie, een beter is was en dan lak als beste bescherming. Het is dan ook een keuze die jezelf moet maken. Olie blijft het meest naturel van uitstraling, was maakt het glimmend en lak is duidelijk zichtbaar. Nadeel van lak is dat het vergeeld op den duur. Ikzelf zou woodsealer gebruiken dat geeft een goede bescherming maakt het hout iets donkerder maar toch blijft het hout zo natuurlijk mogelijk. Probeer het anders een uit op de onderkant van de tafel.

 82. Beste KijkOp Meubelen

  Ik heb een tweedehands tafel gekocht met een Monocoat olie die ik niet mooi vond. Een vriend van mij heeft deze eraf geschuurd. Nu zie ik dat er een grote verticale donkere plek op de tafel zit. Het lijkt wel alsof de olie op die plek erin geschuurd is. Opnieuw geschuurd maar plek blijft. Kan ik hier nog iets aan doen? Uiteindelijk wil ik de tafel lakken.

 83. Beste Kijkopmeubelen.nl,

  Wij hebben een acaciahouten tafelblad nu merken wij na een paar jaar dat er hier en daar wat kringen en vlekjes in het oppervlak zijn gekomen en ik zou hem graag in de olie zetten om hem in zijn oude glorie te herstellen nu weet ik niet zeker welke olie te gebruiken bij acacia hout en zou hem na het opschuren wel graag in de oorspronkelijke kleur terug zien, wat zou u mij adviseren? Het tafelblad is enigszins “glimmend” te noemen.

 84. Ik heb een massief kersenhouten tafel, die een paar keer met Pledge en met Meubeline is behandeld. Nu kleeft de tafel heel erg. Ik zou hem willen schuren en er een harde laklaag op willen zetten, kan dat of wat kan ik anders doen?

 85. Hebben jullie een suggestie qua lak of kleur olie voor een blanke tafel, helemaal kaal geschuurd die een kleur moet krijgen richting mango hout? Ik denk dat het eiken is volledig kaal geschuurd.

 86. Goedenavond, ik heb een kloostertafel van iepenhout in een donkere kleur waar ik heel blij mee ben. Ik weet niet meer waar hij ooit mee behandeld was toen ik hem kocht, het staat mij bij dat het iets van een bad van kastanje was, maar ik weet niet meer of het olie of iets anders is geweest en daarnaast is kastanje vaak rood bruin en deze tafel is bruin. Ik werk nu best veel aan de tafel en ik zie steeds vaker oneffenheden komen. Plekken die wat lichter worden, ook snel kringen van een glas of vingers. Ik neem dit meteen af met een doekje, maar zie dan meteen een bruinachtige tint op het doekje. Alsof de tafel afgeeft. De kring blijft echter zitten. Vetvlekken ook. Ik heb geprobeerd ze met een vochtige doek te verwijderen, maar dan is het net of ik de kleur van de tafel weghaal en die plek wordt dan ietwat kaal, terwijl ik echt alleen maar zacht over de plek strijk. Heeft u enig idee waar de tafel mee behandeld is en hoe ik deze weer egaal kan krijgen?

 87. Door de behandeling met een woodcare teakoil is de nieuwe eiken tafel iets donkerder geworden. Als je een volgende laag aanbrengt wordt de tafel dan nog donkerder of is dit alleen bij de 1e laag zo?
  Is het mogelijk om anders, nu de tafel al met olie behandeld is, alsnog een teakfix te gebruiken waarbij er minder kleurvermindering is? We willen liever nog niet schuren, hebben evt. wel een cleaner.

  • Het kan dan nog iets donkerder worden bij een volgende laag.
   Nu is het met de meeste oliesoorten dat de kleur wat donkerder wordt. Vooral met eiken vanwege de reactie met het aanwezige kantine in het hout wat de neiging heeft om bruin uit te slaan. Om die reden dat eiken ook vaak gelakt wordt i.p.v. met olie behandeld of vedergeval een grondlak heeft gehad. Een natuurlijk houtzeep had denk ik een betere keuze geweest wanneer u zo min mogelijk verkleuring wilt.

 88. De eerste keer iets donkerder was niet erg, maar wil niet steeds donkerder. Kun je nu de volgende keer alsnog het natuurlijke houdzeep doen als behandeling of nu niet meer?

 89. Ik wil mijn teakhouten tuinmeubel graag beschermen tegen verkleuren.
  Kan ik over een meubelolie ook nog een protector gebruiken? Of kan die combinatie niet over elkaar? Als het wel kan, maakt het dan nog uit van welk merk ik het koop?

 90. Goedemiddag. Wij hebben een geoliede kersenhouten eettafel. Onze nieuwe meubels zijn voor een deel van amerikaans notenhout, een iets andere
  , donkerder, kleur dus. Kunnen wij onze massief kersenhoutentafel met een meer donkere olie behandelen om de uitstraling gelijk te krijgen ?

 91. Goedendag, wij hebben een oude gelakte eiken tafel en de lak brokkelt af en blijft aan je armen zitten als je met je armen op tafel zit. Wat is de beste manier om te werk te gaan? Hele blad afschuren en opnieuw lakken, of afschuren en in de olie zetten??

 92. Op onze teakhouten eettafel (12 jaar) hebben we we wat lichte plekken, krasjes van het schuiven van voorwerpen. De tafel is niet egaal glad , zit reliëf in het blad.
  Hoe kunnen we de lichte plekken wegwerken? Van meubelzaak destijds een behandeling van tafel, met kleurloze 2 componenten hardlak, Natural woodprotector professional. Kan ik dit nu ook gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *