Zelf een meubel stofferen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

stofferenMeubels stofferen

Er is een aantal dingen waar u rekening mee moet houden, mocht u zelf eens willen proberen om een eenvoudige bank of fauteuil te stofferen. Hieronder vindt u wat tips.

MAAK REGELMATIG FOTO’S

Maak duidelijke foto’s van elke handeling die je verricht. Vooral wanneer je nog nooit een bank of fauteuil hebt gestoffeerd, vergeet je al gauw hoe het weer in elkaar moet. Door foto’s te maken kun je dat weer even terugzien.

DE OUDE STOFFERING DIENT ALS MAL

De bestaande stoffering kan als mal gebruikt worden voor de nieuwe bekleding. Wees een beetje voorzichtig met loshalen, zodat je de afvorm en afmetingen goed kan overnemen.

MERKTEKENS GEBRUIKEN

Gebruik voldoende merktekens, beter te veel dan te weinig. Vooral diagonaal kan een stof uitrekken. Door voldoende merktekens te gebruiken voorkom je dat het stikwerk scheef gaat lopen.

OUDE STOF IS VERVORMD

Wanneer de bestaande stoffering erg vervormd is in de loop der tijd, kunt u het beste nieuwe mallen maken Of proberen om de stof te strijken met een stoomstrijkijzer. In sommige gevallen herstelt de stof zich dan redelijk.

RECHT KNIPPEN

Knippen van stof kan wel eens lastig zijn. Zorg er bij rechte stukken voor dat u tussen de schering en inslagdraden knipt. Scheef knippen is dan niet mogelijk.
ALTIJD AFDEKMATERIAAL GEBRUIKEN

Wanneer u de oude binnenvulling weer wilt gebruiken, lijm dan altijd er een nieuwe afdeklaag overheen. Ook bij een nieuwe vulling altijd dacron gebruiken. Het resultaat is mooier en u voorkomt dat de stoffering te snel slijt. Mocht het model zich er niet toe lenen, gebruik dan bijvoorbeeld tricot of stoffeerkatoen.

NIEUWE STOF OPZETTEN

Het vastnieten van de nieuwe stof is het mooiste werk, want dat betekent dat u bijna klaar bent. Zorg er wel voor dat de spanning overal gelijk is. Dus ga niet, wanneer u pas begonnen bent, enthousiast aan de stof trekken. Maar de stof gewoon met de vlakke hand aanspannen en vastnieten.

Kijk vervolgens goed naar de schering en inslagdraden om ervoor te zorgen dat de stof recht wordt gestoffeerd.

TIP

Wilt u eerst zien hoe een stof op een bank of fauteuil staat? Kijk eens op deze stoffentool. U kunt dan een stof uitzoeken en op een bank of fauteuil visualiseren. Eventueel kunt u zelfs een gratis knipstaal aanvragen om de stof ook te kunnen voelen.

 

Zelf een meubel stofferen was last modified: maart 6th, 2018 by KijkopMeubelen.nl
3 comments to “Zelf een meubel stofferen”
3 comments to “Zelf een meubel stofferen”
 1. Ik heb een vraag.
  Ik heb een oude salontafel die we niet meer gebruiken, nu had ik het idee om daar een bankje van te maken.
  Mijn enige opstakel is dat de poten vanuit het blad doorlopen, hoe kan ik dat het beste afwerken?? Het zijn vierkanten poten die precies op de hoeken van het blad bevestigd zijn (hoop dat mijn omschrijving duidelijk is), als ik vulling+stof over het blad heen span hoe doe ik dat dan bij de hoeken? De poten kunnen niet van de tafel afgemonteerd worden..
  Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen, alvast bedankt voor de eventuele tips!
  Vriendelijke groeten

  • Beetje lastig uit te leggen via de mail. Je zou is kunnen afkijken hoe dat bij een klassieke of door gestoffeerde stoel zit. Eigenlijk is dat het zelfde als met deze beschrijving. Hoeken kun je dan afwerken met sierspijkers.

 2. Ik heb een prachtige stoel in mijn huiskamer staan die echt broodnodig opnieuw gestoffeerd moet worden. Maar met meubels stofferen heb ik eigenlijk geen ervaring. Deze tips zijn wel erg handig en het lijkt me inderdaad handig tussendoor foto’s te maken. Even kijken of ik het zelf aan durf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *