Levensduur van een leder bankstel

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

leder bankstelAfhankelijk van de kwaliteit leder die gebruikt is om een leder bankstel te stofferen. Kan het ene bankstel 3 jaar meegaan en een wat beter bankstel wel dertig jaar of langer. Buiten de kwaliteit van het leder zijn er een aantal factoren die hier een rol in spelen.

  • zonlicht

  • onderhoud

  • luchtvochtigheid

  • kinderen

  • huisdieren

  • warmte

Slijtage gevoelige delen

Zittingen en armleuningen zijn het meest onderhevig aan slijtage. Maar ook een fauteuil met een hoge rugleuning zodanig dat je veel met je hoofd tegen het leder aankomt. Zal na verloop van tijd slijtage plekken vertonen.

Slijtage op zittingen

Slijtage op de zittingen word hoofdzakelijk veroorzaakt door het densiteit verlies van de vullingen. Door het zachter worden ontstaat er teveel plooivorming waardoor er craquelée ontstaat en het leder gaat schrijnen in de plooien. Mede oorzaak is vaak het uitrekken van de ondervering. Vooral wanneer er singelbanden zijn gebruikt met een te groot rekkingspercentage.

Tegenwoordig zie je ook vaak dat er  los vulmateriaal wordt gebruikt in een leder zitkussen. Hierdoor ontstaat er al gauw plooivorming en is slijtage sneller aan de orde. Bij een zitkussen met een vaste kern

Slijtage op armleuningen

Plooivorming op de armleuningen zal niet zo gauw de oorzaak zijn van slijtage plekken. Echter wordt het leder wel aangetast.door voornamelijk transpiratie vocht. Vooral aan de voorkant waar de handen in aanraking komt met het leder. In transpiratie vocht zitten zouten en zuren. Afhankelijk van eetgewoontes en medicijngebruik kan het transpiratie vocht er voor zorgen dat er kale plekken ontstaan. na verloop van tijd kan het leder zo week worden dat er scheurtjes ontstaan in het leder.

Slijtage op rugleuningen

Vaak zie je na verloop van tijd dat de delen waar je veel met je hoofd tegen aankomt. Grauw en vettig wordt. Maakt iemand veel gebruik van haarlak of gel zal dat in combinatie met zweet het leder nadelig beinvloeden.

Hoe gaat een leder bankstel langer mee

Leder Onderhoud

Gebruik het juiste onderhoudsproduct voor het leder. Onderhoudsproducten waar je ook je jas mee onderhoud of je schoenen kan poetsen. Kunt u beter niet voor uw leder bankstel gebruiken.

Verwijder ook altijd eerst met een ledercleaner het eerder opgebrachte ledervet. Voordat u een nieuwe laag opbrengt.

Zonlicht

Zonlicht zorgt ervoor dat het leder verkleurt. Met een goede zonwering kun je dat voor een deel voorkomen.

Luchtvochtigheid

Een centrale verwarming zorgt voor een droge atmosfeer in huis. Goed ventileren en wat waterbakjes aan de CV hangen zorgt voor een betere omgeving en langere levensduur van uw leder bankstel.

Kinderen

Niet op de bank springen, niet op de armleuningen zitten, niet op de bank liggen. Maar we kunnen de kinderen wel de schuld geven. Vaak zijn het toch de volwassenen die schuldig zijn. Een kindje van een paar kilo kan nog niet zoveel kwaad maar een volwassen man van 110 kilo die ‘s avonds op de bank ligt heeft veel meer impact op het slijten van een vulling of ondervering.  Of tijdens een verjaardag stoelen te kort en dan maar even op een armleuning zitten. Een volwassen vrouw van 60 kilo zakt daar eerder doorheen dan een kind van 10 kilo. Even met de schoentje op de bank heeft lang niet zoveel invloed op het slijten van de bank als elke dag met een schurende spijkerbroek op de bank zitten of liggen.

Huisdieren

Tja, dat is een ander verhaal als kinderen. Een hond die op uw lederen bank ligt zorgt er voor dat het leder te vettig wordt. Vergelijk het met een natte kartonnen doos, na verloop van tijd kan het leder gaan scheuren op die plek. Als karton droog is, is het oersterk maar als het nat is valt het uit elkaar.Over katten zullen we het niet hebben maar wat dacht u van konijnen. In ons bedrijf zijn we heel druk met het herstellen van gaatjes die door konijnen in het leder worden gebeten.

Warmte

Wanneer een leder bankstel echt in de zon staat of vlak naast een verwarming. Kan het leder snel uitdrogen wat scheurtjes tot gevolg heeft. Voorkomen is de beste remedie. Gaat dat niet dan regelmatig het leder invetten.

Belangrijke tip, voorkom plooivorming

Wanneer u de het leder dubbel kan neerleggen. Is het tijd om actie te ondernemen. Meestal is een nieuwe vulling nodig of het overnieuw opspannen van het leder.

U kunt het zo zien wanneer u lange tijd van uw nieuwe auto wilt genieten is het nodig om regelmatig onderhoud te plegen. Bij een leder bankstel is het evengoed belangrijk. Om na circa 5 jaar de vulling te vervangen en de ondervering te laten nakijken. Omdat in de meeste gevallen de vulling van de fabriek circa 5 jaar meegaat.

Advies over een leder bankstel nodig?

 

Levensduur van een leder bankstel was last modified: december 15th, 2017 by KijkopMeubelen.nl
2 comments to “Levensduur van een leder bankstel”
2 comments to “Levensduur van een leder bankstel”
  1. Ik heb een zithoek van leatherlook, nu na 5 jaar zitten er scheuren in. Is het normaal dat leatherlook zo snel slijt ? Ik zit nog net binnen de garantietermijn van 5 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *